Annonse
Foto: Stian Fjelldal er ute med singelen «Åndsverk». Foto: stianfjelldal.com

Et ironisk skråblikk på ytringsklima og kritikk

En anmelder skrev om Fjelldal en gang at det ikke er en menneskerett å gi ut plater. Det mener artisten at han hadde helt rett i.

– Det står ingenting i FNs menneskerettigheter om at alle har rett til å komponere, spille inn eller motta statlig støtte for å gi ut sin egen musikk. Det skulle tatt seg ut. Men det står at enhver har rett til menings- og ytringsfrihet, presiserer han i en pressemelding.

Ingen liker negativ kritikk, særlig når den er dårlig fundert. Men kritikk er også en del av ytringsfriheten. Man kan være sjokkerende ukvalifisert – rett til å kritisere har man åkkesom.

– Heldigvis. I den siste tidas debatt om ytringsklimaet på kulturfeltet har det sett ut som om enkelte ikke lenger ønsker at vi skal ha det slik. Fordi dagens klima er så hardt. Men vi må kunne skille mellom uberettiget kritikk og trakassering. Det første må være greit, uansett avsender, og taket må være høyt, langt inn i det ubehagelige, hvis ikke er vi på ville veier, sier Fjelldal.

«Åndsverk» ble sluppet torsdag 7. oktober. Låta er spilt inn hjemme hos Fjelldal, og er mikset og mastret av Håkon Gebhardt (tidligere Motorpsycho). Med Kriss Stemland som gitarsolist x 3.  

Stian Fjelldals femte soloalbum «Hus» kommer tidlig neste år.

 

Annonse
Annonse