Fra papirutgaven

Lar du jobb og karriere gå foran nære vennskap?

Det kan du komme til å angre på senere, skal vi tro en forsker som har forsket på hva det er vi angrer på her i livet.

Publisert Sist oppdatert

Hvis ambisiøse karriereplaner og lange arbeidsdager – kanskje må du også flytte bort for en periode – fører til at vennskapene med dine næreste venner havarerer, vil du sannsynligvis komme til å angre på det. Dét fastslår Neal Roese, professor i markedsføring ved Kellogg School of Management, Northwestern University, i en artikkel hos Kellogg Insight.

Roese har skrevet en bok som heter «If Only» og omtales i artikkelen som en ledende ekspert på studier av anger, hvordan man kan unngå det og hvordan man kan bruke kunnskapen til å ta valg som vil gjøre deg fornøyd på lang sikt.

Behovet for å høre til

Det han sier i artikkelen hos Kellogg Insight, kan være til ettertanke for noen hver. Professoren uttaler at vi har en tendens til å neglisjere en av de viktigste faktorene for å ha det bra i livet; båndene til andre mennesker. Forskning han selv har gjort viser at noe av det folk angrer mest på i livet, er at de har mistet nære vennskap.

Ifølge professoren forstår vi jo gjerne at vi må investere i relasjonen til partneren vi har på hjemmebane, mens vennskapene er mer utsatt. Vi har lettere for å glemme både at det krever innsats hvis man skal opprettholde gode vennskap, og at innsatsen er verdt det.

Forskningen viser generelt sett at anger som gjelder sosiale relasjoner (famillie og venner) oppleves som mer intens enn anger som ikke er like nært knyttet opp til sosiale forhold, for eksempel anger knyttet til jobb og utdannelse. Forskerne tror den «sosiale angeren» handler om at menneskers behov for å føle tilhørighet.

Tegn på lykke

Her hjemme har psykolog og professor Espen Røysamb i en artikkel hos psykologisk.no beskrevet hva som kjennetegner mennesker som generelt har høy livskvalitet og hverdagslykke. Han lister opp tolv kjennetegn, og et par av dem understreker hvor viktige de sosiale relasjonene er for folk.

Ett av kjennetegnene er at lykkelige mennesker har gode sosiale relasjoner, der kvaliteten er viktigere enn antallet relasjoner. Et annet kjennetegn er at de bruker tid og energi på venner, familie og parforhold – de kan gi og ta i mot.

Powered by Labrador CMS