Gratis Harvard- og MIT-studier i nettskyen

Publisert: 3. juni 2012 kl 15.40
Oppdatert: 4. juni 2012 kl 10.40

The Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Harvard Universitet i Boston er to av verdens fremste universiteter, med henholdsvis 88 og 46 nobelprisvinnere blant sine studenter og ansatte opp gjennom tidende. Så dette er prestisjeuniversiteter der det har kostet penger og akademisk slit for å bli immatrikulert. Men nå har de to universitetene inngått et samarbeid om å tilby gratis undervisning til millioner av mennesker verden over. 

Harvard og MIT investerer hver 30 millioner dollar gjennom partnerskapet EdX, som vil gjøre undervisningen tilgjengelig og gratis for folk over hele kloden. EdX er det seneste av en rekke initiativ, hvor internasjonale universiteter gir adgang til undervisningen enten gratis eller meget billig via nettet. 

Fjernundervisning brer om seg – om ikke med lysets – så med nettets hastighet. Nå kan en ung, fattig bonde fra Nairobi eller en middelaldrende elektrolyseoperatør fra Nordmøre melde seg på et utall forskjellige kurs. Undervisningen er ikke enveis, slik mange forbinder med fjernundervisning. MIT – som er et av verdens mest avanserte teknologiske læresteder – har utviklet et eget system for undervisningen som tillater interaktiv veiledning, online laboratorium, og samtaler med professorene via chat eller en videoforbindelse. De tekniske løsningene er basert på åpne kilder og er skalerbare. Det betyr i korthet at løsningene til enhver tid vil forbedres og at du ikke trenger å kjøpe dyr programvare selv.

Graden av personlig oppfølging fra lærekreftene avhenger i stor grad av egen akademisk utvikling og nivå. Men det vil for eksempel utvikles oppslagstavler der du kan foreslå eller stemme på hvilke emner du vil at lærerne skal gå dypere inn i.  

Under lanseringen beskrev ved President ved MIT, Susan Hockfield, EdX som en felles ekspedisjon for å utforske grensene for digital undervisning.

– Det vi vil oppdage under reisen vil gjøre oss i bedre stand til å gjøre det vi gjør i dag, bli mer effektiv, mer kreativ, å øke undervisningsstedenes vitalitet og på samme tid øke utdanningsmulighetene for de som vil lære og de som vil lære fra seg over hele planeten, sa Hockfield. 

Selv om det høres veldig snilt ut å spytte inn 60 millioner dollar i et slikt prosjekt, ligger mye av den forventede gevinsten for universitetene i å bygge opp fremtidens mest effektive og avanserte læring.

Saken fortsetter under annonsen

– Et hovedmål for prosjektet er å forbedre læreprosessen for studentene som studerer i våre klasserom og laboratorier, sa presidenten ved Harvard, Drew Faust, under lanseringen.

Anant Agarwal, leder for MITs avdeling for datavitenskap og kunstig intelligens, skal  styre utviklingen av EdX. Under lanseringen mente han at dette er et historisk partnerskap. 

– Online undervisning skaper en revolusjon drevet av penn og mus. EdX er nyskapende og vil fullstendig forandre verden. Dette er den største endringen innen undervisning siden trykkepressen ble oppfunnet, sa Agarwal. MIT har allerede 120.000 fjernelever, et antall som tilsvarer alle nålevende studenter uteksaminert fra MIT.

Gir ingen akademisk grad

Mange bransjer som medier, musikk og forlag har problemer med å utvikle forretningsmodeller de kan tjene penger på i internettalderen. De fleste forsøkene har endt med lukkede løsninger, men foreløpig er det få som kan vise til økonomisk suksess.

En lang rekke universiteter har prøvd å gå motsatt vei og prøver åpenhet og mest mulig tilgjengelighet. Når de to prestisjeuniversitetene åpner seg for verden er det også en erkjennelse av at det er i tråd med institusjonenes grunnverdier om å ha et tilbud til alle som har engasjement og lyst til å lære i en stadig mer globalisert verden. 

Studentene ved EdX vil ikke få de akademiske diplomer som universitetene gir ved endt utdanning, det er fortsatt forbeholdt de som er fysisk til stede i undervisningen. Men EdX vil gi sertifikater for den som har gjennomført kursene med tilfredsstillende resultat. Hvilket selvsagt vil pynte opp på de flestes CV.

Saken fortsetter under annonsen

Online-revolusjonen for å spre viten og kunnskap er så vidt begynt.