Ledelse

Lerø om Yngve Hallén: En slugger for fellesskapet

Yngve Hallén er tung på labben når det trengs, og det som er i fotballens interesse sitter i ryggmargen på ham. Det gjør ham til en krevende motstander for den som vil yppe seg.

Publisert Sist oppdatert

Fotballen er tungvekteren blant organisasjoner. Yngve Hallén er prototypen på hva slags ledere slike er ute etter. Han har hatt dilla på fotball i årevis, som politiker kan han det spillet som sørger for at det flyter friskt med offentlige midler til fotballen, han har et gedigent kontaktnett og når som helst på døgnet er han beredt til å trekke sverd når han oppdager noe som truer fotballen interesser. Han går heller ikke av veien for å hugge til mot noen i egne rekker når han mener de opptrer på en måte som ikke er i fellesskapets interesse.

Interessemotsetninger

Det er mye penger i fotballen og interessemotsetninger i bøtter og spann. Den som skal lede en slik organisasjon, må kunne holde tungen rett i munnen og beina godt plantet på jorden. Han eller hun må kjenne på seg hva som er mulig å få til og når en nærmer seg situasjoner som kan bli for belastende. En må kunne finne kompromisser. I andre tilfeller må noen tape, selv om det blir bråk.

Det ble mye bråk den første tiden Hallén var fotballpresident. Da fikk han vist at han tåler en støyt, ikke gir seg og kan holde fast på det han mener er rett og nødvendig. Å kunne fatte beslutninger og bruke makt når det er nødvendig, er en sterk og tydelig evne (8 poeng). Hallén kan fatte en beslutning når den må fattes, selv om flere er uenige og vil kjøre prosess. Han ligger ikke våken hele natten fordi ikke alle liker ham eller er enige med ham.

Skal man være tillitsvalgt, er det tillit som er basis for det en kan få utrettet. Få har noe vesentlig å utsette på Hallén når det gjelder integritet, etisk bevissthet og verdiorientering (7,5). Han rir ikke egne kjepphester og utnytter ikke muligheter til egen fordel. Det som styrer ham er det han mener fotballen er tjent med. Han er ikke i lomma på noen. Han er faktisk mer en solospiller enn en fløykandidat. Hallén «tenker sjæl og mener». Det sies han er blitt bedre på å lytte etter hvert. Ved å ta inn mer på radaren, kan han også opptre med større styrke som leder når det trengs.

Ifølge Einar Førde har de fleste sogninger noe ondt i seg. Hallén ønsker bare å gjøre det som er godt for fotballen. Han er imidlertid så pass lite fintfølende, distansert og påvirket av følelser (6,5) at noen opplever han som kald og utilnærmelig. Det er også denne noe distanserte, saklige holdningen som gjør at han kommer dårlig ut når det gjelder å motivere og skape innsatsvilje (6).

Ingen trenertype

Hallén er ingen trenertype. Han er en organisasjonsmann. Det er litt gråstein og mye hverdag over ham. Den forrige presidenten var også sammen typen. Det er ingen festtaler fotballfolket har valgt som sin fremste representant. Heller ikke varter han opp med de store visjonene. Fotball er fotball, tenker Hallén. Han utløser ikke begeistring eller gjør folk spesielt mye klokere når han taler (6,5). Hallén er ikke spesielt opptatt av å tale. Han er politiker fordi han vil ha gjort noe.

Han er ingen nytenker (5,5), men makter å håndtere omstillinger på en god måte (7). «La andre komme med ideene, jeg skal sørge for at de som er gode blir noe av». Det er omtrent slik Hallén opptrer.

Han scorer ikke mer enn 5,5 på evnen til å løse konflikter. De fleste som vil prøve seg på å lede en organisasjon som Norges Fotballforbund, vil havne midt oppi en del konflikter. Selv en fotballgal person, Kjell Magne Bondevik, med særdeles gode evner til å finne samlende løsninger, ville svettet en god del om han hadde prøvd seg i -Halléns posisjon.

Powered by Labrador CMS