Annonse
Foto: Dreamstime

Disse lederne forebygger psykiske problemer

Forskere ved Sahlgrenska Akademin ved Göteborg Universitet ville undersøke hvor mange ledere som jobber med å forebygge psykiske problemer, og hvilke faktorer som avgjorde hvem som gjorde det. Det skriver svenske Arbetsliv.

Forskerne intervjuet ledere i ulike bransjer og på alle nivåer, fra mellomledere til toppsjefer.

To ting felles

Om lag halvparten av lederne sa at de i løpet av de to siste årene hadde sett over en medarbeiders oppgaver og arbeidssituasjon, med tanke på å forebygge psykiske plager.

Det disse lederne hadde til felles var to ting: De hadde for det første en lederutdanning som inkluderte hvordan de kunne støtte ansatte med angst- og depresjonssykdommer. Og for det andre så var de ledere i en organisasjon med åpenhet rundt psykisk helse.

Bare en av fire opplært i det

Det viste seg at bare en fjerdedel av lederne hadde fått opplæring i å forebygge plager som depresjon og angst gjennom lederutdanningen sin.

Forsker Monica Bertilsson ved Sahlgrenska akademiet presiserer at lederne ikke trenger å lære alt om depresjon og angst, men at de bør kjenne til hvordan sykdomstilstanden påvirker arbeidsevnen hos medarbeiderne.

– Det bør være like naturlig for en sjef å snakke om hva som kan gjøres for å lette arbeidet for en som har psykiske plager som det er å snakke om hvordan man kan unngå å slite for mye på nakke, rygg og skuldre, sier hun.

Dagens Perspektiv har i en artikkelserie sett nærmere på hvordan ledere håndterer ansatte som sliter med psykiske utfordringer:

 

 

Annonse
Annonse