Ledelse

Det er viktig å være bevisst på at hektiske dager kan gi økt stress; og det vil også påvirke hvor mye tid man har til trening og å spise sunt.

– Lange dager kan gi økt risiko for slag

Å jobbe så mye som 60-70 timer i uka kan gi negative konsekvenser for helsa, ifølge Naeem Zahid, medisinsk direktør i Aleris Helse.

Publisert Sist oppdatert

– Det å jobbe veldig mange timer hver uke, er forbundet med en del risikofaktorer for vår fysiske og psykiske helse. Det kan gi stress, angst og depresjon, samt økt sannsynlighet for hjerte- og karsykdommer. Man løper en noe høyere risiko for å bli rammet av slag, sier Naeem Zahid.

Han forklarer at det finnes en del forskning på dette området, men at det er vanskelig å kontrollere slik forskning.

– Det man ser er at mange ledere utsetter seg for veldig mye stress, og større påkjenning enn de har godt av, sier Zahid.

Samtidig er det forståelig at lederne gjerne har behov for å jobbe flere timer enn andre, påpeker han.

– De har såpass mange oppgaver de må få gjort, som de ikke rekker i løpet av en vanlig arbeidsdag på 7,5 timer. Det er mange møter, ofte mye reising, og kanskje skal de samarbeide med folk i andre tidssoner, sier han.

Viktig å bygge seg opp

Det er viktig å være bevisst på at hektiske dager kan gi økt stress; og det vil også påvirke hvor mye tid man har til trening og å spise sunt.

Zahid tror at det å jobbe veldig mye, ikke nødvendigvis er synonymt med å være veldig effektiv.

– Man kan sikkert jobbe mindre og mer effektivt, hvis man prioriterer å koble av mellom arbeidsøktene. Da er det viktig å bruke tid på de tingene som bygger oss opp; hvile, hobbyer, samt tid med familie og venner. Det er slik vi henter energi. Disse tingene er vel så viktige for å holde effektiviteten vår oppe, sier Aleris-direktøren.

Han tror det er viktig å ta bevisste valg for seg selv. Erkjenne at når man har det bedre med seg selv, så gjør man en bedre jobb også.

– Det å redusere arbeidsmengden kan ofte være nøkkelen til nettopp det. Å jobbe færre arbeidstimer, kan faktisk gjøre deg mer effektiv i de timene du er på jobb, sier han.

– Innse at helsa er viktig

Foto Naeem Zahid er medisinsk direktør i Aleris Helse. Han sier det er bekymringsfullt at ledere ofte venter med å gå til lege, fordi de rett og slett ikke har tid. (Foto: Aleris)

Zahid oppfordrer også ledere til å være oppmerksom på sine ansatte, og se på hva slags arbeidsbelastning de har – og å vise fleksibilitet.

– Det er alltid mye man skulle ha gjort, men arbeidsoppgavene tar jo aldri slutt. Iblant er det viktig å sette strek, og å innse at helsa er viktig den også, sier Zahid. Hans klare råd er: Prioriter helsa, og se om du kan redusere timeantallet.

Men hvor mye er for mye? Zahid sier dette er vanskelig å svare på, og at det er individuelt hvor stor arbeidsbelastning man tåler.

– Jeg vil oppfordre ledere generelt til å bli flinkere til å ta vare på egen og andres helse. Tidvis lurer jeg dessuten på om mange er flinkere til å ta vare på andres enn sin egen helse, sier Zahid. Han legger til:

– Vi i Aleris er godt kjent med at toppledere kan ha annerledes helseutfordringer enn andre. Vi ser at de ofte går mindre til lege, og ofte venter med ting fordi de rett og slett ikke har tid. Dette er bekymringsfullt, sier han.

Powered by Labrador CMS