Ledelse

– Noen ledere er ikke flinke nok til å se tegnene på utbrenthet eller utmattelse, og reagerer først når det er for sent.

Viktig å finne balansen

– Noen ledere er ikke flinke nok til å se tegnene på utbrenthet eller utmattelse, og reagerer først når det er for sent, sier arbeidspsykolog Jon Fiske.

Publisert Sist oppdatert

Det å jobbe så mye som 60 timer i uka vil være belastende for de fleste, fastslår Fiske. Han er spesialist i arbeidspsykologi, og leder avdelingen Arbeid og Helse i Nav Øst-Viken.

– De fleste av oss vil ha behov for mer hvile og avkobling. Men de som opplever jobben som engasjerende og som opplever god mestringsfølelse, tåler ofte å jobbe mer, sier han. − Hvordan vi har det på fritiden, med venner og familie, vil også være avgjørende for hvor mye overskudd vi har i jobben.

– Hvor mange timer bør en leder optimalt sett jobbe, mener du?

– De fleste av oss vil fungere best med normal arbeidsuke på rundt 40 timer i uka, som gir tid til å avreagere med andre aktiviteter. Dette er likevel individuelt og noen vil klare å jobbe mer, sier Fiske.

Han tror likevel at noen ledere kan overdrive sin egen viktighet, og i for stor grad tenke at de må involvere seg og ha kontroll på alle oppgaver.

– Noen ledere er ikke flinke nok til å se tegnene på utbrenthet eller utmattelse, og reagerer først når det er for sent. Hvis de hadde reagert tidligere, og klart å tilpasse arbeidsmengden, så hadde kanskje færre blitt sykemeldt, sier han.

Se opp for dette

Foto Jon Fiske har mange års erfaring som arbeidspsykolog. Han har ofte hjulpet brukere som er blitt utbrent etter å ha jobbet for mye. (Foto: Privat)

Å finne balansen mellom arbeid og fritid er viktig for å sikre nok hvile og rekreasjon, påpeker Fiske.

– Det å bli «overengasjert» i jobben og ikke ha noen andre «grener å sitte på», bør man være litt obs på. Det å pleie hobbyer, samt sosiale nettverk utenom jobben, vil være helsebringende for de fleste, understreker han.

Tegn på utbrenthet eller overbelastning kan være følgende: utmattelse, konsentrasjonsvansker, svimmelhet, høyt stressnivå, ulike fysiske plager, samt mangel på motivasjon. Søvnvansker, irritabilitet og nedstemthet er andre tegn man bør være obs på.

– Ledere kan være utsatt hvis de har for mange oppgaver og for mye ansvar i forhold til hva de evner å takle. Generelt vil det å ha manglende kontroll og medbestemmelse over egne oppgaver sammen med for store krav og arbeidsbelastning, kjennetegne den situasjonen hvor flest står i fare for å bli utbrent, sier Fiske.

Øker risikoen for feil

Foto Lange arbeidsdager øker risikoen for at vi tar dårligere beslutninger og gjør feil, sier psykolog Liv Tagestad. (Foto: Salutis Psykologi)

Om lag fem prosent av alle sysselsatte jobber lange arbeidsuker, definert som mer enn 48 timer per uke. Dette kommer frem i en studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) i 2019. Undersøkelsen viser at lange arbeidsdager kan øke risikoen for arbeidsulykker.

– Flere studier tyder på at risikoen for ulykker og feil øker fra og med den niende arbeidstimen, og at den spesielt øker når man jobber over tolv timer, forklarer Liv Tagestad, psykolog ved Salutis Psykologi.

Hun sier det er viktig å huske på at overtidsarbeid påvirker konsentrasjonsevnen vår. Pauser er dessuten essensielt for å fungere best mulig i jobben.

– Vi har en begrenset mental kapasitet, og må lære oss å prioritere tiden vår. Lange arbeidsdager øker risikoen for at vi tar dårligere beslutninger og gjør feil, sier hun.

Tidspress og mangel på grensesetting kan påvirke søvnen, som er svært viktig for vår konsentrasjon, hukommelse og evne til problemløsing.

– Noen av lederne jeg har møtt i min praksis har kommet inn i en ond sirkel, hvor mangel på søvn og hvile fører til dårligere konsentrasjon og lengre arbeidsdager. Dette fører igjen til dårligere prestasjoner, skyldfølelse og for lite tid til å lade opp til en ny arbeidsdag, sier psykologen.

Powered by Labrador CMS