Ledelse

Rune Bjerke tiltrådte som konsernsjef i DnB NOR 1. januar 2007. Hans første offesielle oppgave som konsernsjef var å åpne DnB NORs kunstsamling på Henie-Onstad Kunstsenter i Bærum.

Lerø om Rune Bjerke: Den nærmest fullkomne leder

Publisert Sist oppdatert

Rune Bjerke er så innenfor i maktens sirkler som det går an å få blitt. Som sjef for DNB Nor har han førstehånds kjennskap til det meste som skjer i norske næringsliv og trekker i et utall tråder i kulissene. Langt viktigere er det at han hører til Jens Stoltenbergs utvalgte. I sin tid var han Stoltenbergs forlover. Fortsatt er det slik at han når som helst kan snakke med Stoltenberg om hva som helst.

Bjerke har et drøm av et nettverk i alle mulige retninger innen politikk og næringsliv. Og ikke nok med det: Søsteren Siri har vært miljøvern-minister, direktør i NHO og i Innovasjon Norge. Og kona, Libe Riber-Mohn, er sentralt plassert som statssekretær i Arbeids- og Inkluderingsdepartementet.

Han var ikke mer enn 13 år da han meldte seg inn i AUF. En slik start på tenårings-tilværel-sen syntes nok hans far, LOs mangeårige sjefs-økonom, Juul Bjerke, lovet godt. Da han var 20 år ble han leder av Årvoll Bydelsutvalg. Seks år seinere ble han personlig sekretær for olje- og energiminister Arne Øien. Neste trinn på den politiske karriereveien var å bli partisekretær i Oslo Arbeiderparti og finansbyråd i Oslo.

Bjerke kunne latt partiet ta hånd om seg, lagt seg i startgropen for en statsrådspost og en politisk karriere, slik Stoltenberg gjorde. Men i 1995 hoppet av han av og dro til Harvard for å ta en mastergrad i offentlig administrasjon. Det ville gjøre sosialøkonomen med alle nett-verkene i orden enda bedre kvalifisert for sentrale lederstillinger i det offentlige Norge. Men så ble han plukket opp av næringslivet. Han mønstret på som direktør i Aker på den tiden da Kjell Inge Røkke startet sitt raid for å få makten i selskapet. Her traff han Tore Tønne, og det skal være Bjerke som overtalte Stoltenberg til å satse på Tønne som helseminister i sin første regjering.

For Bjerke ble det to år i Aker Sement og Bygge-varer, deretter tre år som direktør og seinere konsernsjef i Scansem International. I 2000 endte han opp som konsernsjef i Hafslund. Da DNB Nor i 2007 skulle ha ny konsernsjef, valgte de ikke en dyktig bankmann, men Bjerke med sin erfaringsmiks fra politikk og business.

Rune Bjerke banker landets sjefer ned i støvlene når det gjelder lederegenskaper. Vi har snakket med 15 personer som har gitt ham poeng. Med 85 av 100 oppnåelige er han i en klasse for seg. Det er fem poeng ned til nestemann på lista.

Mannen har praktisk talt ikke noen svake sider som leder. At toppsjefer får syv poeng når det gjelder å løse konflikter, er bare slik det må være; i en stor organisasjon er det alltid noen som ikke jubler over alle avgjørelser som blir tatts. Ellers er det bare åttere og niere på Bjerke.

Skal vi trekke fram én sterk side blant alle de sterke, er det evnen til å kommunisere. Han er rett og slett en taler med evne til å inspirere og motivere. Han farer ikke med svada. Folk forstår hva han sier. Han kommuniserer klart og tydelig, med kraft og engasjement.

Hvis de rødgrønne blir drevet ut av regjerings-kontorene og Jens Stoltenberg fortsetter i en mindre-talls-regjering, er det neppe noen han heller ville hatt som finansminister enn Rune Bjerke. Jonas Gahr Støre ved høyre hånd og Bjerke ved venstre – for et team! Men så var det det om det om det er smart å gjøre en regjering om til et vennelag.

Powered by Labrador CMS