Ledelse

Thomas Lund Nielsen (t.h) har fått trent viljestyrken sin som karateutøver. Her er han i aksjon i en karatedemonstrasjon utendørs.

Vilje til å kjempe

Thomas Lund Nielsen har tatt mange kamper. Både som karateutøver og som leder. Mest støy ble det da han som tillitsvalgt anmeldte Forsvarssjefen på vegne av tidligere spesialsoldater i Heimevernet.

Publisert Sist oppdatert

Thomas Lund Nielsen, daglig leder i IT-konsulentselskapet Novanet, har svart belte av fjerde grad i karate. Han kan vise til flere NM-gull og gode internasjonale plasseringer, og har vært i mange vanskelige fighter. Rett før en tøff kamp kjenner han det likevel i magen.

– Jeg elsker å gå ut på matta, men jeg er alltid like nervøs når jeg skal ut der og prestere. Jeg kjenner på den samme nervøsiteten når skal prestere som leder i ubehagelige situasjoner, men jeg vet hvordan jeg reagerer på utfordringer og viker ikke unna selv om jeg blir nervøs. Jeg vet at jeg kan håndtere det.

Vilje viktigst

Lund Nielsen tar imot til intervju i lokalene til Novanet i Oslo. Her har han vært daglig leder siden 2010, med ansvar for å etablere og bygge opp selskapet. Han har tidligere jobbet i politiet, vært sjef og nestkommanderende for Heimevernets spesialavdeling HV-016 i Oslo og leder på ulike nivåer i ulike IT-bedrifter, heriblant Tarantell AS. På fritiden var han i mange år leder for karateklubben i Horten. Han er en leder som mener at viljestyrke er det viktigste for å få utrettet noe her i verden, både som leder og ellers i livet.

– Jeg har en enkel tilnærming til dette.

Han tegner en pyramide på en tavle på veggen og deler den i tre. En liten bit på toppen er utdanning. En større bit i midten er arbeidserfaring. Den største biten i bunnen utgjør selve fundamentet: Viljen.

– Vilje er det mest avgjørende. Det hjelper ikke med utdanning hvis du ikke har vilje, sier Lund Nielsen, som ser etter vilje når han ansetter folk.

– Du må være faglig kvalifisert, men du må også være sulten og ha en ide om hva du skal gjøre for å nå målene dine.

Et smil i speilet

Viljestyrke er noe som kan trenes opp, tror Lund Nielsen. Selv oppdaget han noen enkle, idrettsfaglige teknikker da han møtte en idrettspsykolog som 14-åring.

– Det kan være en så enkel ting som å se seg i speilet, smile til seg selv og gi seg selv en tommel opp. Jeg kan også snakke til meg selv: «Dette går bra, Thomas.» «Dette klarer du, nå!». Å bygge viljestyrke handler om å utfordre seg selv og komme seg igjennom noe som er vanskelig.

Jobben og livet

Det kan handle om konflikter på jobben, eller kanskje tunge tider i privatlivet.

– De aller fleste har vært igjennom et brudd med en kjæreste, og selv om det er tøft, så er det du som bestemmer hva du vil gjøre. Du kan velge å lulle deg inn i alt som er vanskelig, eller å tenke ja vel, jeg skal klare dette. Tenke at når du en gang kommer ut av dette, så er du blitt sterkere.

– Blir det ikke litt enkelt å tenke at bare man tenker positivt, så ordner alt seg?

– Du skal anerkjenne sorg og sinne og andre følelser, men skal du komme deg videre, må du ta noen valg og ha tro på at du klarer å nå målene dine, også i slike situasjoner som et samlivsbrudd.

Anmeldte forsvarssjefen

Som tillitsvalgt for tidligere elitesoldater i Heimevernet anmeldte Lund Nielsen i fjor Forsvarssjefen på vegne av miljøet. Anmeldelsen gjaldt det de mener er brudd på arbeidslivets spilleregler. De mener at personell ble utsatt for krenkende uttalelser fra forsvarssjefen i det offentlige rom, at avdelingsledere fikk munnkurv og at arbeidskontrakter ikke tok hensyn til grunnleggende rettigheter i Forsvaret, som bonus, feriepenger og pensjon. Den som frontet saken foran kameraer og mikrofoner på pressekonferansen, var Thomas Lund Nielsen.

– Gruet du deg?

– Det var kjempeubehagelig, men samtidig så jeg fram til det. Godtar du alt som skjer, blir det aldri noen forandringer til det bedre. Jeg har vært igjennom en del vanskelige situasjoner, både på jobb og privat, og jeg er kommet hel ut av det hver gang. Det er som idrettspsykologen Willi Railo sa: Du må tørre å tape for å vinne.

Summen av erfaringer

Erfaringer fra ulike situasjoner som har bydd på motstand har bidratt til å gi Lund Nielsen styrke til å tåle motgang. Han var eksempelvis tidlig i karrieren involvert i en tung personalsak som gjaldt en kollega, han har vært igjennom noen utfordrende runder i næringslivet og hard trening som elitesoldat.

– Etter at jeg har vært i vanskelige situasjoner, debriefer jeg alltid det som har skjedd. Hvordan gikk dette? Hvordan kan jeg gjøre det bedre en annen gang? Det hender jeg går på trynet, men jeg er trygg som person og mister ikke selvtilliten. Det å være litt kritisk til egne prestasjoner, tror jeg imidlertid er sunt for enhver leder.

Som leder bruker han viljestyrken til å drive ting framover og til å stå i motgang, men Thomas Lund Nielsen sier at han til daglig i grunnen ikke tenker så mye på at han er leder.

– Her er det bare erfarne, flinke medarbeidere. Vi har en strategi og noen mål vi skal nå, men det viktigste er å ha de rette menneskene her og legge forholdene til rette for at de kan gjøre en best mulig jobb, sier han.

Powered by Labrador CMS