Ledelse

I nytenkningen av IT som en sentral del av virksomheten, må organisasjoner på tvers av alle markeder finne «the sweet spot» innen DevSecOps.

Ikke la digitaliserings toget gå

Har du hørt om DevSecOps? Ikke det, nei? Da er det på tide å følge med i utviklingen, siden dette kommer til å drive avgjørende digitale fremskritt i 2017, ifølge programvareselskapet CSC.

Publisert Sist oppdatert

Det er de globale virksomhetene som først vil utnytte digitaliseringstrendene, men nå kommer det digitaliseringstrender som vil forme virksomheter allerede i 2017, forteller Dan Hushon, teknologidirektør (CTO) i CSC.

Han presenterer nå det programvareselskapet anser som de viktigste IT-trendene, som vil forme virksomheter i 2017.

Hushon har identifisert seks trender rundt utvikling, sikkerhet og drift – også kjent som filosofien DevSecOps – som virksomhetsledere bør tenke på for å sette i gang en digital transformasjon.

Spådommene dreier seg om teknologi og endringer i områder som relaterer seg til utvikling, sikkerhet og drift, og sammen vil de omdefinere hvordan virksomheter opererer, endrer organisasjonsstrukturer og revolusjonerer kundeinteraksjoner, mener Hushon.

– En fullstendig digital virksomhet er avgjørende, og stadig flere virksomheter marsjerer fremover mot sin digitale fremtid. Som et resultat av dette, vil helt nye forretningsmodeller bli bygget på et fundament av informasjonsdrevne erfaringer og analytiske innovasjoner – alt bygget i offentlige skyer.

I nytenkningen av IT som en sentral del av virksomheten, må organisasjoner på tvers av alle markeder finne «the sweet spot» innen DevSecOps. Dette innebærer et mye høyere nivå av engasjement mellom ledelse og teknologer, sammen med kravet om å sikre informasjonen, sier Hushon.

Nøkkelteknologier som Augmented Reality (AR) og Virtual Reality (VR), internet of things (IoT), kunstig intelligens (AI) og cloud computing (CC) er blant de seks hovedtrendene (se faktarute) som vil hjelpe virksomhetsledere og IT-sjefer til å tenke ut vinnende strategier for 2017.

– Sikkerhet er viktig

Hans Jayatissa er CTO for CSC i den nordiske regionen. Han sier til Ukeavisen Ledelse at DevSecOps er mer enn bare et buzzword.

Ordsammenstillingen representerer en samlet helhet av digitaliseringen. Dersom du utvikler en forretningsapplikasjon sammen med kundene dine, må denne testes, automatiseres og videreutvikles. Da er sikkerheten av avgjørende betydning.

Trenden kommer hit, og da må vi være i forkant.

– I CSC mener vi at sikkerhetsdelen av DevSecOps er svært viktig. Det er mange muligheter man kan benytte seg av i digitalisering, men sikkerheten må håndteres og ha høyeste prioritet – på alle nivåer. Det er spørsmål man må stille seg, for eksempel på testnivået:

«Hvilke muligheter eksisterer for sikkerhetsbrister?» «Hvilken infrastuktur skal vi bruke?» «Klarer vi å håndtere at infrastrukturen befinner seg i et annet land»? Det er mange hensyn å ta, sier Jayatissa.

Foto Digitalisering: CTO i programvareselskapet CSC, Hans Jayatissa, anbefaler bedrifter å være i forkant når det gjelder digitalisering. Han understreker også viktigheten av sikkerhet i dette arbeidet. (Foto: CSC)

Han trekker frem forsikringsbransjen som et eksempel. Der har det vært behov for å skape et fellesskap, både fordi det er nye spillere på markedet og fordi bransjen har vært preget av silotenkning.

Kunden må se at selskapet har en samlet løsning. Blockchain har vært viktig for å få til dette. En blockchain er et nettverk av datamaskiner, der alle medlemmer av nettverket sitter på en kopi av en felles, offentlig reskontro (transaksjonsoversikt, red. anm.).

Alle har innsyn i reskontroen, men ingen kan endre i den. Den er bygget som en lenket liste eller kjede av blokker, der hver blokk inneholder en rekke transaksjoner som er blitt utført i et gitt tidsrom.

Denne funksjonaliten har fått stor oppmerksomhet fra teknologi-entusiaster som ser bruksmuligheter som kan revolusjonere finansverdenen. Ikke uventet har muligheten for å kunne opptre anonymt også tiltrukket seg folk med mindre hederlige hensikter, og Bitcoin fått et blandet rykte etter avdekking av flere slike tilfeller.

– Å skape et forsikringsfellesskap er selvfølgelig attraktivt, men det krever en investering. Blockchain er viktig her, fordi det er en teknologi som gjør det mulig for to parter å inngå en bindende avtale om samarbeid, uten å være et tradisjonelt forsikringselskap. Det er en digital måte å tenke nytt på, sier han.

Den underliggende teknologien til Blockchain så dagens lys da den virtuelle valutaen Bitcoin ble lansert i 2009.

Lovregulering

I bransjer som har en høy grad av lovregulering, bør bedriftene være nøye med å studere lovgivningen, påpeker Jayatissa. Lenger sør i Europa har det lenge vært mulig å ta større digitale steg i enkelte bransjer, for eksempel innen bank og forsikring.

– Det er likevel bare et spørsmål om tid før lovgivningen forandrer seg her oppe i nord også. Trenden kommer hit, og da må vi være i forkant, sier Jayatissa.

6 hoved­trender som blir viktige for strategiene dine i 2017

Rekonfigurering av selskapet for det 21. århundre
  • Utside-inn strategier fortsetter å omforme strukturen i virksomheter og hvordan den fungerer i dagens skiftende marked. Virksomheter må tenke på nytt og gjenoppfinne nye modeller og prosesser for en smidig virksomhet
  • Denne nytenkningen vil påvirke generelle organisasjonsstrukturer, ledelsekulturer, talentutvalg, team-struktur og partner-økosystemer. Investeringer må gjøres i de ansattes verktøykasser som vil tillate rask utplassering av prosesser og kontinuerlig forbedring
Fremveksten av intelligente maskiner
  • Maskinene utfordrer i større grad sine menneskelige kollegaer. Maskinene er i stand til å utføre mange flere komplekse beregninger, de kan håndtere langt bredere informasjonssett – komplett med korrelasjoner og kausalitet – for å forutsi et best mulig utfall. De har også større hukommelseskapasitet.
  • Med utkomme av både høyt volum og høyhastighetsdata, vil organisasjoner trenge å bygge, og til slutt flette, dette inn i data-økosystemer. Jo dypere data-økosystemet er, desto mindre betydning vil det ha for å transportere dataene tilbake til virksomheten. Dette legger til rette for fremveksten av skybasert maskinlæring på AI-plattformer (kunstig intelligens)
  • Det betyr også at ledere må skaffe seg dypere digital kunnskap og trene seg opp til å luke ut noen digitale fordommer (som vi så i det nylige presidentvalget i USA). Utviklingen i virksomheten som helhet og produktivitetskonsekvensene av å bringe informasjon i forkant av de ansattes jobb, vil drive denne adopsjonen
Modning av Internet of things (IoT) og industrielt internett
  • Det er i dag en bred adopsjon av IoT med et oppdemmet behov for en plattform som forenkler virksomhetsimplementeringen for å gi avkastning på investeringen. Sensorer vil være nøkkelen for dette kravet og vil gi en strøm av data til "the front end"
  • Med økningen av sensorer på nettverket og fremveksten av eksponentielt mer båndbredde med 5G-nettverk, vil produktiviteten eksplodere slik den gjorde i 1990-årene da stasjonære datamaskiner kom inn på arbeidsplassen. En ny renessanse av læring vil ta form og vil lage mye mer effektive maskiner
Fremveksten av Sinosphere som en innovasjonsleder
  • Den fortsettende økningen av Sinosphere – den østasiatiske kultursinosfæren som inkluderer Vietnam, Japan og Sør Korea – som historisk har vært påvirket av Kina, er verdt å se på. Denne trenden fører til fremveksten av den digitale silkeveien som er i ferd med å bli en rival til Silicon Valley som et senter for innovasjon
  • Strømmen av kultur, ideer og varer fra Østen til Vesten er klar til å skape en verdifull konkurranse mellom innovatører i California og Asia. Hver part vil bygge ut den andre for å skape enda mer produktivitet i markedet. Alle øyne er på Østen, der nye ideer blir formulert og teknologiske fremskritt blir utviklet av en stor, unik og utdannet kultur
Økt adopsjon og forenkling av skyplattformer
  • IT-sjefer har begynt å implementere en 80/20 plan, hvor 80 prosent av deres arbeidsoppgaver blir plassert i den offentlige skyen innen 2020. Ettersom virksomheter over hele verden øker adopsjonen av skytjenester, vil dagens ledere innen offentlige skyer fortsette å kjøre i fra resten av konkurrentene
  • Lederne vil begynne å konkurrere på funksjonalitet og kapasitet, og skape en ny stil av hybridisering eller skymangfold. Skymangfoldet vil tillate virksomheter å bedre møte regulatoriske- og sikkerhetskrav. En sanntidsplattform vil også dukke opp ettersom informasjon går direkte fra hånd til kode gjennom en ny klasse av mellomvare. Den reduserte kompleksiteten vil frigjøre kunder til å bygge nye plattformforretningstjenester på leting etter nye organiske kilder til inntekter som ikke var mulig i pre-skyperioden, og oppnå det potensialet som PaaS, IoT og applikasjonsplattformer lover
Neste bølge innen digitalt grensesnitt: Virtual og Augmented Reality
  • Etter mobilopplevelsen er det neste naturlige skrittet augmented reality (AR) (teknologier for å "utvide" virkeligheten") og virtuelle opplevelser (VR). Virksomhetene investerer aggressivt i bruksmåter for å stramme opp adopsjonsstrategier, evaluere personvernsdata og cybersecurity, restrukturere forretningsprosesser, ta steget opp innen moderniseringog sømløst innlemme kulturelle nyanser i organisasjonen
  • AR og VR er aktivert av en kombinasjon av avansert datagenerert grafikk, maskinlæring, tungregning, datainnsamling og analyser. Augmented reality vil være bak IoT-enheter mens den guider ansatte og forbrukere til å samhandle med omgivelsene i nye og mer produktive måter som er mye rikere enn det som tilbys fra mobile enheter, spesielt i områdene service og gjennomføring
CSC / Dan Hushon
Powered by Labrador CMS