Ledelse

RISIKO: Mangelfull risikoledelse i kunnskapsbedrifter sette egenkapitalen i spill.

Lønnsom risiko­ uten gambling

For innovasjonsvirksomheter kan kontroll med immaterielle rettigheter handle om å være eller ikke være. Tidlige investorer kan lett få en skjebne som gamblere dersom de ikke forholder seg aktivt til rettighetssituasjonen. Mangelfull risikoledelse kan sette egenkapitalen i spill og redusere handlingsrommet, sier ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Først investerer de tre FFF-ene; «founder, friends and family». Når deres kapital er oppbrukt er redningen tidliginvestorer, eller engelinvestorer som de også blir kalt. I henhold til Wikipedia er slike forretningsengler innflytelsesrike eller formuende personer som tilfører kapital ved start av næringsvirksomheter.

Våge, ikke gamble

– Risikoledelse bør starte når virksomheten starter. Både engelinvestorer og FFF har felles interesse av å redusere risiko mest mulig. Risikovillighet må handle om å våge å satse på det ukjente, ikke om å droppe grunnleggende tiltak og gamble på at det bærer, mener Thor B. Mosaker, regiondirektør for Norge og Tyskland i Zacco.

Første spørsmål alle parter bør stille seg er: Hvem eier egentlig innovasjonen?

– Idéer er lite verdt og vil ikke kvalifisere til noen innovasjon du bør investere i dersom de bare figurerer som tanker i hodene på gründere, eller i form av ufullstendig dokumentasjon, sier Mosaker.

Foto EKSPERT: Thor B. Mosaker, regiondirektør for Norge og Tyskland i Zacco, gir tips om risikoledelse. (Foto: Virke/Zacco).

– En idé blir først innovasjon når den er beskrevet dekkende i forhold til teknologi, virksomhetens strategi, forretningsplan og lover og regelverk, legger han til.

Immaterielle rettigheter omtales ofte som IP. IP er forkortelse for det engelske begrepet Intellectual Property. Patent er kanskje det mest kjente eksempelet på IP. Også varemerker og design kan beskyttes gjennom registrering.

– Når innovasjonen er beskrevet, følger oppgaven med å undersøke om noen har kommet deg i forkjøpet – det vil si at de allerede har registrert rettigheter på hele eller deler av innovasjonen, sier han.

Avgjørende i tidligfase

Rundt 80 prosent av verdiene i moderne virksomheter er immaterielle. Derfor er IP mange virksomheters viktigste form for strukturkapital (patent, red.anm.). For mange tidligfasevirksomheter er imidlertid IP i realiteten eneste verdi. Foruten IP, består konkursboene etter slike virksomheter av knapt annet enn litt kontorrekvisita, PC-er og en bunke regninger.

«Risikovillighet må handle om å våge å satse på det ukjente, ikke om å droppe grunnleggende tiltak og gamble på at det bærer»

– Vi ser IP i et større perspektiv enn bare de klassiske industrielle rettighetene patent, varemerke og design. Risikohåndtering av immaterielle rettigheter handler også om informasjonssikkerhet, inkludert IT-sikkerhet og virksomhetens evne til hemmelighold, sier Mosaker.

Han forklarer at IP fra oppstarten og i hele livsløpet må være forankret i virksomhetens strategi:

– Dersom virksomhetens produkter bare har et marked i Sverige og Italia, er det poengløst å bruke ressurser og kapital på å søke patent i hele EU/EØS-området. For flere kunder har vi kuttet kostnadene til IP med godt over 50 prosent gjennom bevisstgjøring på dette, påpeker han.

«Freedom to operate»

– Ifølge Mosaker må virksomhetene samtidig se dypt inn i krystallkulen og sikre eller avklare rettigheter i forhold til fremtidige versjoner og markeder.

– Det sistnevnte handler om en virksomhets «Freedom to operate» – handlingsrom. Kommer noen deg i forkjøpet også i neste fase kan det sende aksjekapitalen i null og hele virksomheten tilbake til start, sier han.

Slik kan en investor lede risiko, uten å måtte gamble

Innovasjon eller kun en idé?
  • Innovasjon er resultatet av en prosess hvor ideer og kunnskap blir omsatt til et produkt, en tjeneste eller annen verdi som markedet vil betale for. Innovasjon er mer enn bare en potensielt god, teknisk idé.
  • Innovasjonen skilles fra å være en idé gjennom å være beskrevet dekkende i forhold til alle grunnpilarene i en virksomhet opp i mot selskapets strategi.
Identifisere risiko:
  • Identifiser risiko, knyttet til virksomhetens strategi og grunnpilarer.
Vurdere risiko:
  • Hvilke konsekvenser har risikoen kvantitativt, kvalitativt, i form av frekvens og betydning?
Kommunisere risiko:
  • Logge, finne mottiltak og utarbeide plan for å unngå gjentakelse.
Dempe risiko:
  • Redusere og snu det til noe positivt ved å realisere muligheter.
Kilde: Zacco
Powered by Labrador CMS