Ledelse

7 ting rekrutterere ikke får lov å si

En rekrutterer kunne kanskje gitt deg høyere lønn eller fortalt deg at du trenger nye referanser.

Publisert Sist oppdatert

Rekrutterere kan ofte bli sett på som skumle, og dersom man ikke får jobben er det lett for at man legger til et par adjektiver til. I de fleste tilfeller er rekruttererne imidlertid bare opptatt av å levere gode tjenester, og gjøre det på en måte som er god for alle involverte parter.

Hadde de kunne fortalt kandidaten alt, så ville de nok det, men noen ting er rett og slett konfidensielt, og det kan oppleves ubehagelig for jobbsøkerne. Omer Molad, leder for rekrutteringsselskapet Vervoe, har oppsummert noen av disse tingene til Fast Company. Dette er syv ting rekrutterere har lyst til å fortelle deg, men ikke kan:

«Vi kunne strukket oss lenger»

Lønnsforhandling er litt som poker, sier Molad. Både rekrutterer og kandidat prøver å holde kortene tett til brystet samtidig som de kontrollerer situasjonen.

De fleste rekrutterere har nok en grense for hvor høyt de kan strekke seg, og det første tilbudet kommer til å være en del lavere enn det. Tar du dette tilbudet er det stor sannsynlighet for at du kunne fått mer, men det kan ikke rekruttererne fortelle deg.

«Styr unna svadaordene»

Selv om det er viktig å vise at du har kunnskap om en viss bransje eller fagfelt, så gjør du det nok smart i å unngå de verste svadaordene, som «synergi» og «fokus». Det kan fort gi et inntrykk av at du prøver å framstå smartere enn du er, sier Molad til Fast Company.

«Førsteinntrykk er alt»

Førsteinntrykket er svært viktig – også for rekrutterere – og et dårlig et kan være vanskelig å komme over, sier Molad.

Men uansett hvor mange ubesvarte anrop du stod for eller hvor klønete intervju du gav så skal intervjuerne vurdere helhetsbildet, ikke førsteinntrykket. «Vi bare liker deg ikke» er ikke en gyldig grunn til avslag. Du skal likevel være svært dyktig for å gjøre om på et dårlig førsteinntrykk, sier Molad.

«Du har dårlige referanser»

Hvis du oppgav referanser som gav deg uheldige skutsmål, så kommer ikke rekruttereren til å fortelle deg det, selv om hen gjerne kunne tenke seg å fortelle deg at du kanskje burde gå gjennom referanselisten din, sier Molad.

Rekrutterere kan dessuten være litt slue i metodene sine. De går ofte litt via-via, og finner informasjon gjennom felles bekjente du kanskje ikke har oppgitt som referanser. Spesielt etter framveksten av LinkedIn er det lett å finne ut hvem som kan gi informasjon om kandidaten, sier Molad.

«Vi har lyst ut stillingen internt»

Mange stillinger blir lyst ut både internt og eksternt, og veldig ofte er det tryggere for virksomheten å gå for en intern kandidat over en ekstern. Av og til kan det derfor virke som om de eksterne kandidatene bare er på intervju for å vise omverdenen at prosessen var rettferdig, selv om de eksterne kandidatene aldri egentlig ble vurdert. Men det kommer ikke rekruttereren til å fortelle deg, sier Molad.

«Vi har sjekket deg på sosiale medier»

Før et intervju er det lurt at kandidaten vokter seg selv litt på sosiale medier. Rekrutterere bruker disse kanalene aktivt, og da kan falsk informasjon eller kontroversielle utsagn fort koste deg jobben. Rekruttererne kommer ikke til å fortelle deg at dette var grunnen, så her er det best å være føre var, sier Molad.

«Du er andrevalget vårt»

I noen tilfeller kan det virke som om rekruttererne bruker svært lang tid på å bestemme seg. De kommer ikke til å fortelle det til deg, men ofte kan det være fordi de allerede har bestemt seg, og at de venter på svar fra førstevalget sitt.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS