Annonse
– Heller ikke som ny leder kan du løpe på autopilot. Da forsvinner du ut i skogen og er ikke spesielt effektiv, sier ledelsesrådgiver Frode Dale. Foto: David Marcu

– Å være ny som leder er som å løpe o-løp

– Alle orienteringsløp er nye. Du kan ikke satse på at det går bra bare fordi det gikk bra forrige gang du løp. Nå er det nytt terreng, nytt kart og nye utfordringer. Du kan ikke løpe på autopilot. Da forsvinner du ut i skogen og er ikke spesielt effektiv.

Ledelsesrådgiver Frode Dale sammenligner det å være ny som leder med orienteringsløpet. Du kan ikke gå inn i den nye rollen på autopilot, selv ikke om du har vært leder før. Det å være ny som leder er nytt, hver gang, sier Dale, som er daglig leder i De gode hjelperne og forfatter av flere bøker om lederskifter.

Frode Dale. (Foto: Gyldendal norsk forlag)

Tallet usikkert, men man regner med at det er rundt 300.000 ledere i Norge i dag. Dales undersøkelser viser at ledere sitter i stillingen i rundt fem-åtte år. Etter det bytter de jobb, og blir ofte ledere på nytt.

Norske ledere er gjennom lederskifter og blir «ny som leder» mange ganger i løpet av sin karriere. Dale forteller om ledere som har skiftet lederstillinger 16 ganger. Normalt er norske ledere igjennom fire-seks lederskifter, og er delaktig i enda flere, ifølge forfatteren.

– Forskning viser at dette er noe av det mest krevende ledere gjør. Allikevel sier norske ledere, uansett nivå, at de skulle vært bedre forberedt, sier Dale.

Se video

Eksperten snakker mer om hva du bør gjøre som ny leder. Hvordan forberede seg og hva kan de rundt den nye lederen gjøre?

I denne videoen snakker Frode Dale mer om det å være ny som leder.

Flere videoer og utdypende artikler finner du i vårt nye lederbibliotek.

– Ikke godt nok forberedt

– Ledere er ikke godt nok forberedt på utfordringene som ligger i et lederskifte.

Det de føler seg minst forberedt på er å overta personal- og resultatansvar, forteller Dale.

– De kaver mye, men allikevel forventes det av dem at de skal kunne det fra dag én.

Mangelen på forberedelse og oppfølging fra virksomhetens side fører til at de nye lederne rapporterer om mye negativt stress.

Fotfeste innen 90 dager

Dale mener at en ny leder, uansett nivå, kan få et godt fotfeste i løpet av de første 90 dagene, hvis han jobber godt og systematisk, og ikke overtar for mange problemer.

– I løpet av de tre første månedene bør du ha bygget relasjoner, skapt tillitt, avklart forventninger og begynt å ta noen grep, sier Dale.

På den andre siden viser Dale til amerikansk forskning som sier at det kan ta opp til to-tre år før topplederen har fått kjørt inn alle prosessene. Det er altså vanskelig å si noe sikkert om nye lederes innfasingsperiode.

– Når jeg spør ledere pleier de å si at det tar minst ett år før de føler at de har fått et godt fotfeste, sier Dale.

Han tror dette kunne gått fortere med mer systematikk og mer oppfølging.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Annonse

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Annonse