Ledelse

– Ledere med karakter klarer å orientere seg i motgang, når situasjonene blir utfordrende, sier konsulent Dagrun Dvergsdal.

– Alle vil ha en leder som står oppreist i storm

Lederutvikler Dagrun Dvergsdal hjelper næringslivsledere å bygge karakter.

Publisert Sist oppdatert

Dvergsdal Consulting har i en årrekke bygget lederutviklingsprogrammene sine på at det er karakter som bygger og skaper sterke ledere. I programmene, som blant annet er blitt gjennomført hos Odfjell Drilling og Kværners Edvard Grieg-prosjekt jobbes det med lederes verdier og holdninger.

– Alle har lyst til å ha en leder som virkelig bryr seg om andre mennesker, og alle vil ha en leder som står oppreist i storm, sier Dagrun Dvergsdal.

– Hva tenker du om at Forsvaret nå forsker på karakterstyrker som et mulig seleksjonsgrunnlag for å finne de beste lederne?

– Det er oppmuntrende at en så tung organisasjon som Forsvaret begynner å bruke ord som karakterstyrker. Samtidig er det tankevekkende hvis dette er en nyhet.

Måler ikke karakter

Dvergsdal mener at karakter er viktigere enn personlighet i ledelse. Hun forteller at hun nylig var referanse, og ble oppringt av et stort selskap som etter en grundig personlighetstest var bekymret for om kandidaten var den lederen de lette etter.

– De var engstelige for om han var for innadvendt til å klare å få folk med seg. Jeg sa at dette er en person med karakter. Han har en kjerne som er bygget på noen verdier og holdninger som gir seg utslag i god adferd. Slik inngir han tillit over tid. Lederen ble ansatt. Selskapet forstod at god ledelse ikke handler om at man er innadvendt eller utadvendt, men at lederen har karakterstyrke og er sine holdninger og verdier bevisst. Det er helt avgjørende.

Hvis du ikke har en indre kjerne å styre etter, er det lett å ­orientere seg kun etter ­omgivelsene

Dagrun Dvergsdal jobber imidlertid med karakter på en annen måte enn det forskerne i Forsvaret gjør. Hun splitter ikke opp begrepet i en lang rekke karakterstyrker, og hun forsøker heller ikke å måle karakter.

– Det jeg er opptatt av, er å møte lederne der de er og stimulere tilat de finner fram til en kjerne. Du har et sentrum i deg som du orienterer deg ut fra. Et grunnleggende ståsted. En personlig ryggrad.

De beste lederne

– Er det etter din erfaring noen verdier og holdninger som går igjen hos de beste lederne?

– Det handler mye om evne til å tenke helhet, evne til å ha ekte interesse for andre, evne til å kunne se utover sine egne interesse og til å se ting fra andres synsvinkel, ydmykhet. Det å vite at jeg aldri har sett alt, ha rom for undring.

– Hvorfor mener du at ledere med karakter er de beste lederne?

– De klarer å orientere seg i motgang, når situasjonene blir utfordrende. Hvis du ikke har en indre kjerne å styre etter, er det lett å orientere seg kun etter omgivelsene. Det blir veldig svingende og vanskelig for folk å forholde seg til. Ledere med karakter – en kjerne av psykologisk substans – blir gjerne seige, utholdende og smarte.

Powered by Labrador CMS