Ledelse

Keeper Peter Schmeichel (til venstre) med suksessmanager Alex Ferguson.

Dårlig ledelse sendte United ned av tronen

Kulturen og åpenheten ble ofret av en trener som satte seg selv høyere enn klubben, ifølge tidligere keeper Peter Schmeichel.

Publisert Sist oppdatert

I et intervju med Dagbladet forteller den tidligere danske stjernekeeperen at ansettelsen av Louis Van Gaal er årsaken til klubbens manglende suksess de siste årene.

7-4-5-6. Det er plasseringene til Manchester United i Premier League de siste fire årene. De slunkne tallene svir for den seiersvante klubben. Nå prøver trener Jose Mourinho deperat å rette opp dette, slik at klubben igjen skal stå rustet til å vinne nye titler. I fjor vant United noe igjen, for første gang på flere år, da de tok hjem seieren i Europa League. Når Premier League settes i gang til helgen, skal Mourinho ta fatt på den virkelig vanskelige oppgaven.

Ifølge Schmeichel skjedde det mye da nederlenderen Van Gaal kom inn dørene på Carrington, Manchester Uniteds treningsanlegg.

– Jeg kjente jo Van Gaal og visste at han ikke passet inn i Manchester United. I hans verden er han større enn alt annet, men sånn fungerer det ikke i Manchester United. Ferguson så aldri noen gang på seg selv som større enn klubben. Aldri, hevder keeperlegenden overfor avisen.

54-åringen mener kantinekulturen som den nederlandske manageren innførte, illustrerer problemet i storklubben:

– Van Gaal ville ikke at det skulle være noen andre i kantina når førstelaget var der, men sånn fungerer det ikke i klubben. I Manchester United er ikke spillerne noe høyere rangert enn Cath, som sitter i sekretariatet. Det er en enhet, det er klubben, det er sjelen, det er tradisjonene, det er historien, og alt det glemte man, sier Schmeichel til Dagbladet.

Ifølge Schmeichel var Ferguson fremragende til akkurat dette: Der Van Gaal sendte uønskede elementer ut, satt heller Ferguson og spiste frokost med banemannskapet, snakket med alle og spøkte med dem. Ifølge Schmeichel kjente han deres familier og sørget for at hele klubben var en enhet. Alt dette forsvant under Van Gaal.

Så gjenstår det å se hva Mourinho gjør med klubbens kultur, og om portugiserens grep kan bidra til ny suksess.

Powered by Labrador CMS