Ledelse

Karin Hindsbo er Nasjonalmuseets nye direktør.

– Den beste til å lede Nasjonalmuseet inn i en ny epoke

Nasjonalmuseets nåværende direktør Audun Eckhoff blir byttet ut, tross ønske om å fortsette i stillingen.

Publisert Sist oppdatert

Maktkampen om posisjonen som en av kultur-Norges mektigste er over.

Karin Hindsbo (42) blir Audun Eckhoffs etterfølger som direktør ved Nasjonalmuseet, for en åremålsperiode på seks år.

Hindsbo kommer fra jobben som direktør for KODE Kunstmuseene i Bergen. Hun tiltrer stillingen 1. juni 2017, opplyser Nasjonalmuseet i en melding mandag.

– Nasjonalmuseet er en av de aller viktigste kulturinstitusjonene i Norden. Nå står vi foran museets mest spennende periode, på vei mot nytt bygg på Vestbanen i 2020. Her ligger en historisk satsning på kunst, og jeg gleder meg stort til å være med på å forme fremtidens nasjonalmuseum, sier hun.

– Grundig prosess

Før nåværende direktør Audun Eckhoff fikk stillingen i 2009 var det høy turnover på toppen i Nasjonalmuseet. Sune Nordgren holdt ut som direktør i tre år, mens Allis Helleland ga seg etter to år.

Stillingen ble offisielt utlyst i inn- og utland fra 11. november 2016. Styret har vært tett involvert i prosessen, med bistand fra rekrutteringsfirmaet ISCO Group. Grunnet oppnevnelsen av nytt styre fra 1. januar 2017, ble den opprinnelige søknadsfristen forlenget til 31. januar 2017, og en ny ansettelseskomite nedsatt. Denne har bestått av styreleder Linda Bernander Silseth, nestleder Jan Erik Knarbakk og ansattrepresentant Randi Godø.

At stillingen skulle lyses ut var imidlertid kjent allerede sommeren 2016, da styret skrev på egne nettsider at utlysningen kom «av prinsipielle årsaker» og at de håpte «på en god tilgang av søkere, inkludert nåværende direktør.»

Formuleringen og den påfølgende prosessen har måtte tåle flengende kritikk, blant annet i Klassekampen, hvor hodejegere har kalt det en skinnprosess. Mange mente utlysninen var øremerket Eckhoff.

Styreleder Linda Bernander Silseth insisterer imidlertid på at ansettelsesprosessen har vært grundig.

– Å ansette en direktør for en ny åremålsperiode er styrets aller viktigste oppgave. Et samlet styre er enige i at Karin Hindsbo vil være den beste til å lede Nasjonalmuseet inn i en ny epoke, med samlokalisering av Norges største kunstsamling på Vestbanen, sier hun.

Silseth legger til at styret takker Audun Eckhoff «for en svært viktig og god jobb gjennom en avgjørende og suksessfull fase for Nasjonalmuseet.»

– Jeg vil særlig trekke frem at Eckhoff har etablert en ny organisasjon, har gjennomført en rekke vellykede utstillingsprosjekter og har bidratt til besøksrekord senest i 2016, sier Silseth.

Erfaring

Styreleder Silseth kaller sin nye direktør «en av Nordens dyktigste museumsledere.»

Hindsbo har en mastergrad i kunsthistorie fra Aarhus Universitet, og har arbeidet som direktør ved KODE i Bergen i tre år, og som direktør ved Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand i to år. Totalt har hun over ti års erfaring som toppleder, blant annet som kunstfaglig leder ved Kunsthall Aarhus og leder for Den frie Udstillingsbygning i København.

Ansettelsen er basert på Hindsbos «tunge ledererfaring og erfaring fra lederskap i omstilling, kunstfaglige bakgrunn, hennes sterke formidlingsevne og evne til snakke frem kunsten i et samfunnsperspektiv», opplyser styreleder.

– Nasjonalmuseets sentrale oppgave er å ta vare på Norges kulturarv. Samtidig har vi et ansvar for å skape entusiasme rundt vår fantastiske samling og tydelig vise hvilken sentral rolle kunsten spiller i samfunnet, sier den påtroppende direktøren.

Powered by Labrador CMS