Ledelse

Den spontane arbeidsplassen

Teknologiutviklingen har gjort det mulig å sette sammen en hel organisasjon, gjøre jobben, og deretter gå hver til sitt.

Publisert Sist oppdatert

Et kortspill og mobilapplikasjon kalt True Story har fått mye oppmerksomhet innen forskningen. Ikke så mye på grunn av innholdet; mest basert på hvordan spillet ble utviklet, og hva som skjedde etterpå.

Virksomheten bestod nemlig av en rekke frilansere som nesten aldri møtte hverandre, og organisasjonen eksisterte bare med ett formål – å lage spillet. Etter lansering ble den oppløst. Det er litt som et prosjektarbeid – som også blir kalt engangsforetaket av og til – men som involverer hele virksomheten.

Engangsforetak som dette er ikke en helt ny oppfinnelse, men ifølge ledelsesprofessor Melissa Valentine og professor i informasjonsvitenskap Michael Bernstein, begge ved Stanford i USA, har den kraftige teknologiske utviklingen gjort det lettere for slike prosjektselskaper å oppstå for så å forsvinne igjen. Det skriver New York Times.

Mellomleddene

Med utviklingen av engangsforetak kommer også mellomleddene. De kommer i flere former og fasonger, men har som hovedfunksjon å binde sammen kompetansen som kan utføre den oppgaven som skal gjøres.

Stanford-professorene Valentine og Bernstein ville se nærmere på konseptet, og utviklet en platform de kalte Foundry, som skulle fungere som en grunnlegger av disse engangsforetakene. Så lenge man hadde en prosjektleder og en oversikt over rollene man trengte å fylle kunne man gjennom Foundry samle inn alle de nødvendige frilanserne og lage hele engangsorganisasjonen nesten umiddelbart.

Revolusjonerende

Gjennom arbeidet med plattformen sin gjorde Valentine og Bernstein tre hovedfunn om virksomheter som oppstår, gjør en jobb og forsvinner igjen.

For det første er plattformene de opererer på svært teknologiavhengige. Det krever gode løsninger og mye datakraft, og genererer store mengder med data.

Det andre de fant var viktigheten av roller. For at et team som aldri har møtt hverandre, og kanskje heller aldri kommer til å møte hverandre, skal fungere, må rollene være soleklare.

Den siste og kanskje mest usannsynlige egenskapen ved disse organisasjonene var nødvendigheten av mellomledere. Når organisasjonen består av frilansere som sitter på hver sin ende av byen, landet eller verden, så trengs det oppsyn med hva de driver med. Her kom mellomlederen inn. Mellomlederen ble leddet som knyttet alt arbeidet sammen og kvalitetssikret det.

Engangsbedriftene har stort potensial, mener Valentine. Ikke bare er de svært responsive på prosjekter med en klar og avgrenset levetid – de kan også skape en organisasjonstilhørighet for frilansere, som ellers er ganske isolerte.

Powered by Labrador CMS