Ledelse

Mindfulness er et viktig verktøy for ledere i vanskelige situasjoner.

Derfor burde ledere lære å oppnå «indre fred»

Det finnes uendelig med kvaliteter ledere burde ha. Her er tre grunner til hvorfor indre fred burde være en av dem.

Publisert Sist oppdatert

Hvis du spør ti forskjellige ledere om å nevne den viktigste kvaliteten er leder kan ha, vil du mest sannsynligvis få ti helt ulike svar.

Lederskap er et flytende konsept som er svært avhengig av personlig, timing og omstendigheter, skriver Chris Myers, administrerende direktør i finansselskapet BodeTree i Forbes.

Han mener det er et par tidløse kvaliteter som er essensielle for lederskap.

«Min erfaring viser at den mest universelle og viktigste kvaliteten er indre fred,» skriver Myers.

Den spirituelle kjerne

Myers har tidligere skrevet om viktigheten av «Mindfulness». Enkelt forklart skal personen under meditasjon fokusere på å merke åndedrettet sitt og la alle tanker passere uten å forfølge dem.

«Etter min mening er Mindfulness er verktøy som kan benyttes i vanskelige situasjoner. Men hvis du ikke har et solid fundament å bygge på, kan Mindfulness føles som en tom øvelse» skriver han.

På etter eller annet nivå må ledere ha tro på noe større enn dem selv. Denne troen kan være religiøs i naturen, men det trenger den ikke være. Det viktigste er at ledere har et ideal som de kan golde fast på og jobb for.

«Å tro på noe større enn seg selv, noe som er større enn problemet du står overfor på et gitt tidspunkt, bidrar til å sette ting i perspektiv og er selve grunnlaget for indre fred,» skriver Myers.

Når du oppnår indre fred, kan stressende situasjoner virker mindre tyngende og tidligere skjulte forbindelser mellom, mennesker, steder og ideer vil komme til overflaten.

Kunsten å løsrive seg

Livet kan virke mer ekstremt i fravær av indre fred. Oppturene vi opplever blir mer enestående og de uunngåelige nedgangene kan virke nesten uutholdelige.

Disse opp- og nedturene forårsaker problemer, både på et personlig og profesjonelt plan.

På et personlig nivå fører disse svingningene ofte til en gjennomgripende følelse av misnøye: stadig flere søker det neste store for å fylle tomrommet i livet.

«Når det gjelder ditt profesjonelle liv, er effekten enda mer skadelig,» skriver Myers.

Følelsesmessige ledere har en tendens til å ta forhastede beslutninger, endre kurs raskt og forårsake unødvendige feil. Ledere må i stedet for lære seg kunstig av å løsrive seg og ikke bare fokusere på å overleve, men trives.

Dette gjør det mulig å fordøye informasjon, analysere det i kontekst og ta gjennomtenkte beslutninger.

«Uten indre fred blir ditt liv og din virksomhet raskt holdt gissel av forstyrelser rundt deg,» skriver Myers.

En stødig hånd

Ledere som oppnår indre fred, eller i det minste forsøker å oppnå det, får en stabil hånd i usikre tider. Næringslivet er i rask endring, men en rolig og samlet leder kan gjennomføre endringer på en bedre måte for alle de involverte.

«I en nylig stressende situasjon valgte jeg å trekke fram mitt åndelige senter for å finne tålmodigheten for å la situasjonen spille seg selv ut i stedet for å opptre følelsesmessig.» Til slutt var det denne faste hånden som gjorde det mulig for alle involverte å trekke seg tilbake, ta det ned på bakkenivå og gå videre sammen,» skriver Meyers.

Videre skriver han at ledere nesten alltid er sine egne fiender.

«Vi saboterer våre egne sjanser for suksess ved å la følelsene ta over. Situasjoner blir personlige og vi reagerer ikke som oppmerksomme voksne, men heller som småbarn,» skriver han.

Uten en sterk følelse av indre fred kan en leder ikke tilby en stabil hånd i vanskelige situasjoner. Uten stabilitetskilden kan ikke organisasjoner overleve.

«Det kan kanskje høres cliché ut å snakke om indre fred, men du kommer ikke utenom det. Forbindelsen til noe som er større enn deg selv, er sentral for menneskets erfaring og lederskap generelt,» skriver Meyers.

Powered by Labrador CMS