Ledelse

Et par råd om problemløsing

Hva gjør du når du støter på problemer som er så ukjente for deg at erfaring og intuisjon ikke er tilstrekkelig for å løse opp i flokene?

Publisert Sist oppdatert

David Lewis, programdirektør for London Business Schools lederprogram for erfarne ledere (Senior Executive Programme), stiller spørsmålet i et innlegg hos London Business School Review.

Han hevder at erfaring kan være et hinder for å lykkes hvis situasjonen er flyktig, usikker, kompleks og tvetydig nok. I slike situasjoner er det vår evne til å samspille med andre mennesker, utnytte forskjeller og teste løsninger (eksperimentere med pilotprosjekter etc) som avgjør om vi lykkes eller ikke, skriver Lewis.

Hvis du står overfor et problem som du rett og slett ikke vet hvordan du skal løse, råder Lewis deg til å ha noen prinsipper i bakhodet for å finne nye, gode løsninger. Dette er to av dem:

  • Forsøk å kjenne igjen ukjente situasjoner når de oppstår – situasjoner hvor din egen ekspertise kanskje ikke er nok for å finne svaret

    Lewis trekker her en linje til forskning gjort på sjakk, der amatører og profesjonelle spillere skulle memorere brikkenes posisjon på brettet. Når brikkenes posisjon var hentet fra virkelige partier, gjorde ekspertene det best. Når brikkene var tilfeldig plassert i «umulige» posisjoner, memorerte amatørene like bra som proffene. Ekspertenes fordel kom altså fra erfaring.

    Poenget med sjakkhistorien, er å illustrere erfaringsfella. Det vil si: Selv om reglene i spillet endres, er det lett å tro at man har med en situasjon man kjenner fra fortiden å gjøre. En situasjon man kan håndtere med fortidens logikk. David Lewis råd og oppfordring er: Stopp opp og tenke deg om før du bruker eksisterende kunnskap på en ukjent situasjon som tilsynelatende ser velkjent ut. Det er ikke sikkert at den responsen du «automatisk» ser for deg, er det rette svaret.

  • Når du ikke vet hva du skal gjøre, snakk med folk som ser ting annerledes enn du selv gjør

    Be om hjelp til å løse problemet fra folk som ser annerledes på situasjonen og har andre meninger enn deg.Vær oppmerksom på bekreftelsesfella. Det er kjent fra psykologien at vi har en tendens til å – bevisst eller ubevisst – å lete etter svar som bekrefter våre egne ideer. Vi har en tendens til å overvurdere innspill som forsterker vår egen måte å tenke på, samtidig som vi undervuderer vi innspill som står for noe annet. I verste fall «ser» vi heller ikke faresignaler som undergraver våre egne løsninger.

    De viktigste menneskene i rommet, er de som er uenige med deg, skriver Lewis. Ikke nødvendigvis fordi de har rett, men fordi du kan få en god samtale. Hvis alle i rommet er enige om en kompleks situasjon, er rådet hans at du går aktivt ut og finner noen andre, noen som er uenige med deg, som du også kan snakke med. Øv deg på å se en sak fra ulike perspektiver.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS