Ledelse

Cruiseskipet Viking Star døpes med pomp og prakt i Bergen av gudmor, ordfører Trude Drevland. Havnedirektør Inge Tangerås la til rette for arrangementet. Begge mottok reiser av skipsreder Torstein Hagen i etterkant, og ble derfor siktet for korrupsjon. Sakene ble senere henlagt.

Etisk brytningstid

Havnedirektøren i Bergen, Inge Tangerås, sparkes fordi han har brutt Bergen kommunes etiske regelverk. Dette skjer til tross for at rettsaken mot ham og ordfører Trude Drevland ble henlagt. Det er blitt lettere å sparke folk på grunn av «manglende etikk», mener eksperter.

Publisert Sist oppdatert

Er vi inne i en etisk brytningstid, der bedrifter og organisasjoner tar etikk og moral på alvor – og har det blitt enklere å si opp ansatte på grunn av manglende etikk? Ja, mener etikkeksperter og advokater som Ukeavisen Ledelse har snakket med.

Vi ser eksempler, både fra næringslivet og offentlig forvaltning, på at brudd på etiske retningslinjer får store konsekvenser for både ledere og ansatte. Det mest aktuelle eksempelet finner vi i Bergen.

Havnerådet var nylig samlet for å diskutere havnedirektør Inge Tangerås fremtid i Bergen og omland havnevesen (BOH). Etter møtet ble det besluttet at Tangerås blir sparket fra sin lederstilling. Et stort flertall (16 av 19 medlemmer) støttet styrets innstilling om å starte prosessen med å avslutte arbeidsforholdet til havnedirektøren.

Etikkekspert Jørn Bue Olsen forteller at vi nå ser at etiske retningslinjer blir tatt på alvor i norske organisasjoner. Det er slutt på festtalene. Brudd på reglene får alvorlige konsekvenser.

– Etikk og etiske retningslinjer burde være sterke, og de burde trumfe mye mer enn det som har vært tilfellet tidligere. Vi har sett altfor mange eksempler på det motsatte, sier han.

Korrupsjonstiltale

Tangerås vil nå bli kalt inn til drøftinger. Der vil man prøve å komme frem til en konklusjon i saken. Dette er starten på en prosess, sier Jon Askeland, lederen av Havnerådet, til NRK.

På selveste 17. mai 2015 skjedde det som nå kan bli Tangerås sitt mareritt. Han la til rette for dåpen av skipet «Viking Star», med ordfører Trude Drevland som gudmor. Seansen ble gjennomført med pomp og prakt, foran hele byen, mens fyrverkeriet lyste over Vågen. Deretter satte skipet kursen for Oslo, med Tangerås, hans kone og ordfører Drevland som gjester om bord. Året før hadde Tangerås, Drevland og hennes sønn, blitt hentet med privatfly på Flesland, og fløyet til Venezia. Viking Cruises, eieren av skipet, betalte for reisen. Skipsreder Torstein Hagen sto bak det hele.

I forkant av skipsdåpen hadde Drevland bedt sin venninne, næringsminister Monica Mæland, om hjelp til å få endret reglene for Norsk Internasjonalt Skipsregister, slik at cruiseskipet kunne registreres og ha hjemmehavn i Bergen. Mæland er tidligere byrådsleder i Bergen. To måneder senere ble reglene endret.

Å ta i mot reiser og cruise kostet dem begge dyrt. Både Tangerås og Drevland ble siktet for korrupsjon i saken. I etterkant ble imidlertid korrupsjonssaken henlagt. Beslutningen om å sparke Inge Tangerås har blitt truffet i etterkant av henleggelsen.

Brytningstid

For at etikk skal bli en styrende verdi i bedrifter og organisasjoner, bør etikken trumfe formelle regler. Samtidig må den føre ut i et lovverk det kan dømmes ut fra.

I næringslivet er det flere eksempler på at ansatte har blitt sagt opp på grunn av brudd på etiske retningslinjer, forteller Jørn Bue Olsen. Han påpeker at vi er inne i en brytningstid for utvikling av nye arbeidskulturer og etiske normer. Det er en positiv utvikling. Til tross for brudd på etiske reglementer er han usikker på om det er riktig å kalle Drevland og Tangerås for korrupte.

– Saken mot dem ble henlagt. Spørsmålet er om de skal etikkdømmes for å ha brutt de gamle kutymene. For 20 år siden hadde ingen reagert på disse sakene. Dagens standarder er imidlertid mer etiske, og det er åpenbart at det har blitt gjort ukloke vurderinger her, sier han.

Likevel synes han det er sterkt at Tangerås mister jobben på grunn av dette.

– Han har utøvd dårlig lederskap, og han burde ha sett at det han gjorde var problematisk. På samme måte viste Trude Drevland lite lederklokskap. Lederkulturen i Bergen kommune har vært dårlig, og det er helt klart at noen burde ha gitt både Drevland og Tangerås bedre råd i disse situasjonene, påpeker Bue Olsen, som legger til at man har et ansvar for å endre dårlige lederkulturer som leder.

– Mange ledere tar ikke det etiske seriøst nok. Men det er rederen som virker mest skyldig i denne saken, sier han.

Enklere å si opp folk

Advokat Nicolay Skarning i Kvale Advokatfirma forteller at det også i næringslivet har blitt enklere å si opp ansatte som bryter bedriftens etiske regelverk. Han viser til en sak i tingretten i Skien, der en prosjektleder mistet arbeidet på grunn av mangelfulle fakturaer, i strid med bedriftens etiske retningslinjer.

– Dersom bedriften er bevisst på dette, og har levende etiske retningslinjer, kan det være enklere for den å gå til oppsigelse av ansatte som opptrer uetisk, sier Skarning.

Han legger til at det, generelt sett, vil være vanskelig for en leder å komme tilbake i jobben, etter at styret har tatt en slik beslutning:

– Dersom retten finner det bevist at en person i høytstående stilling har begått brudd av kvalifisert art på virksomhetens etiske retningslinjer, vil det være krevende å komme tilbake i stilling, sier han.

Innstilt på å kjempe for jobben

Hovedpersonen selv er ikke interessert i å gi seg uten kamp, melder NRK. Inge Tangerås påpeker at han har støtte hos de ansatte.

– Vi har fått til mye på disse årene hvor jeg har ledet Havnevesenet. Jeg har stor støtte hos de ansatte, de ansattes organisasjoner og veldig mange andre. Jeg skulle med glede fortsatt dette arbeidet, sier han til kanalen, og påpeker at han er grunnleggende uenig i beslutningen Havnerådet har kommet frem til.

Tangerås hadde håpet at saken var over da politiet la vekk siktelsen mot ham før jul i fjor, forteller han til NRK. Da beskjeden om at han ville bli oppsagt kom, uttalte han at det ikke er grunnlag for å si ham opp, og at han er nødt til å bestride dette.

Foto Havnedirektør Inge Tangerås er innstilt på å kjempe for jobben sin. Foto: Bergen havn.

Han forteller at han er forberedt på at saken kan bli løst rettslig, og beskriver reisene han har mottatt som ordinære arbeidsoppgaver for en havnedirektør.

– Det var ikke mulig for meg å betale for reisene, ettersom jeg var gjest. Hvis ikke rederiet hadde betalt reisene, hadde arbeidsgiver betalt dem, sa han til NRK.

Tangerås beskriver hele saken som saklig uenighet som det er fullt mulig å løse og legge bak seg. Han viser til at det har vært langt større konflikter på norske arbeidsplasser, der man har klart å løse sakene og har kunnet samarbeide normalt igjen.

Tangerås' advokat Svein Aage Valen sier til NRK at det eneste de har fått opplyst, er at styret mener at havnedirektøren brøt kommunens etiske regelverk.

– Hvis den er like tynn som det vi leser i avisen, blir det rettssak, sier Valen.

Havnestyret, som ifølge Tangerås tidligere har godkjent slike reiser, har forandret seg etter skipsdåpen, som følge av lokalvalget i fjor høst. Den forrige styrelederen, Øistein Christoffersen, uttalte nemlig i juni 2015 at havnevesenet burde ha betalt for jobben som Tangerås gjorde. Tangerås mener at uttalelsen styrker hans påstand om at reisene var uegennyttige for ham.

Tangerås ble heller ikke suspendert før politiet bestemte seg for å starte etterforskning av saken. Da den ble henlagt, fikk pipen en annen lyd fra det nye styret. De ønsker å fjerne Tangerås på grunn av brudd på det etiske regelverket.

– Vanskelig sak

Professor Knut Ims håper cruiseskipsaken kan bidra til at etikken blir tatt enda mer på alvor i fremtiden.

Foto
Ledelsesprofessor Knut Ims ved Norges Handelshøyskole. Foto: NHH

Ledelses- og etikkekspert ved Norges Handelshøyskole, professor Knut Ims, tror mange har lært av cruiseskipsaken, og at man har blitt mer bevisst på hvordan man skal oppføre seg.

– Jeg synes denne saken er vanskelig, siden den er henlagt av statsadvokaten. Tangerås har jo også mistet stillingen sin, som han ønsket tilbake. Så jeg ønsker ikke å spekulere omkring skyld og grader av ansvar. Trude Drevland er jo også involvert, og har igjen høy sigarføring. Generelt håper jeg etiske retningslinjer er mer verdt enn det papiret de er skrevet på. Det har ikke alltid vært slik. Vi kan bare håpe at etikken blir tatt mer på alvor framover, sier Ims.

Varslingssaker

Jørn Bue Olsen har gått gjennom flere saker, der ansatte har blitt sagt opp på grunn av brudd på sine bedrifts etiske regelverk. Felles for mange av dem er at de handler om varsling av kritikkverdige forhold.

– Flere av sakene jeg har sett på handler om varsling av kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Det er også saker der arbeidsgiver har gitt arbeidstaker en advarsel om brudd på etikkreglene, hvor arbeidstaker har gått til søksmål, forklarer han.

Gråsoner

Bue Olsen påpeker at det i etikkens verden ikke alltid er svart og hvit. Tangerås har beveget seg inn i en gråsone, og han burde visst at dette ville vekke reaksjoner. Samtidig viser reaksjonene fra de ulike styrene at det kan være greit for en havnedirektør å motta både reiser og opphold.

– Jeg har ikke sett de etiske standardene til de ansatte i Bergen kommune. Likevel er det åpenbart at dette har noe med lederkultur å gjøre. Et kulturskifte har skapt et etisk dilemma. Det forrige styret har sagt at representasjonen var en del av arbeidsoppgavene til Tangerås, mens det nye styret ikke er enig. Da blir Tangerås stående midt i en kulturkonflikt, sier han.

Han legger til at det nye styret er i sin fulle rett til å endre kulturen. Likevel burde styret valgt både en annen løsning og en annen fremgangsmåte:

– De kunne ha gitt Tangerås en advarsel, fremfor å gi ham sparken. Av prinsipp synes jeg beslutningen Bergen kommune har tatt er svært tøff. Det betyr ikke at kulturendringen ikke er fornuftig. Men dersom spillereglene var annerledes under det forrige styret, burde det holdt med en advarsel, mener Bue Olsen, som regner med at styret har hatt medarbeidersamtaler med Tangerås underveis i denne saken.

Han er forundret over at det ikke var flere i det nye styret som rettet en pekefinger i luften og protesterte mot oppsigelsesbeslutningen.

– Dette virker som et symptom på en lederkultur som ikke er bra, eller så har man ikke fulgt med i timen, sier han.

Bue Olsen påpeker at han ikke vet hvor styrende de etiske retningslinjene er for de ansatte i Bergen kommune. Likevel mener han at både jusen og fornuften tilsier at Tangerås burde hatt en advarsel.

– Det er lett å spekulere i om det finnes vikariende motiver bak denne beslutningen. Spillereglene og arbeidsmiljøloven må følges. Dersom styret ikke har gjort dette burde Tangerås ha gode muligheter for å få tilbake stillingen sin gjennom en rettssak, sier han, og legger til at denne saken burde være mulig å ordne, også i minnelighet.

Les mer om saken her.

Powered by Labrador CMS