Annonse
Lederen kan ikke bare ansette folk som er lik ham selv, mener hodejeger Trine Larsen. Foto: Dreamstime.

Rekruttering​– Feil gjøres allerede i jobbutlysningen

– Den største fallgruven når norske ledere skal rekruttere er at de rekrutterer på magefølelse, og at de rekrutterer den personen de liker best.

Trine Larsen er headhunter og daglig leder i Hammer & Hanborg Norge. Hun tror mange ledere som skal finne folk glemmer å spørre: Hva er det vi er ute etter?

Hodejeger Trine Larsen

De største feilene i rekrutteringsprosessen begås ofte allerede i arbeidet med å definere hvem man skal hente inn og hva slags egenskaper man er ute etter, tror Larsen. Jobbutlysningene er ikke gode nok.

– Hvis man bommer helt i starten, hjelper det ikke hvor god man er i resten av rekrutteringsprosessen, sier hun til Dagens Perspektiv.

Se video

Hodejeger Trine Larsen snakker mer om hva du bør gjøre og hva du bør unngå i rekrutteringsprosesser.

I denne videoen snakker Trine Larsen og Ole I. Iversen om rekruttering.

Flere videoer og utdypende artikler finner du i vårt nye lederbibliotek.

Bevisst forhold til rekruttering

Larsen tror det er viktig at ledere omgir seg med folk som er ulike en selv, også i rekrutteringsprosesser. Derfor tror hun det er viktig å hente inn interne eller eksterne folk som har et annet syn på kandidaten enn en selv, for å bistå i rekrutteringen.

– Det kan være et poeng å omgi seg med folk som tørr å utfordre, og ser etter andre egenskaper kandidaten, enn deg selv, sier hun.

Larsen tror at det er viktig å ha et bevisst forhold til rekruttering, for en bedrift som vil overleve i møte i fremtiden. Lederen kan ikke bare ansette folk som er lik ham selv.

– I norsk næringsliv ser vi at mange ligner mange på hverandre, selv utseendemessig. Det er et problem om man ikke gjenspeiler omverdenen eller kundemassen.

God struktur

Ole I. Iversen, partner i Assessit, peker på andre fallgruver ledere går i når de skal rekruttere.

– Den vanligste feilen er at man ikke har en god nok struktur på jobbintervjuene og prosessen som helhet, sier han.

Ole I. Iversen, førsteamanuensis ved BI

I intervjuet skal man stille de samme spørsmålene, i samme rekkefølge, ifølge Iversen. Alle intervjuene skal gis poeng ut i fra en fastlagt skala.

– Veldig mange slurver med dette og baserer seg på håndskrevne notater, sier han.

Men det er ikke godt nok, for da ender man opp med å ansette den man liker best, i stedet for den best kvalifiserte, mener Iversen.

– Alle som rekrutterer har med seg sine egne verdier og fordommer i møte med kandidaten. Disse bør vi prøve å legge fra oss. En struktur med klare kriterier, gjør det lettere for oss.

Se hele videoen om rekruttering her.

Annonse
Annonse