Ledelse

Det beste rådet Åsa Wallenberg har fått, var fra en tidligere sjef: «Våg å sikte høyt og våg å se deg selv i en rolle som du virkelig vil ha.

Fikk alltid høre at ingenting var umulig

Om den nyansatte sjefen for Storebrands fond kan få flere til å investere pengene sine på en bærekraftig måte, kan Åsa Wallenberg gå av med pensjon og føle at hun har lykkes i jobben.

Publisert Sist oppdatert

I rask gange kommer Åsa bortover i gangen på Storebrands hovedkontor på Lysaker. Hun pendler frem og tilbake mellom Oslo og Sverige og har et par møter hun må rekke før hun igjen sitter på flyter tilbake til Stockholm og familien.

– Jeg prater veldig fort, så du må bare si i fra om jeg skal ta det litt saktere, sier hun, mens hun finner et ledig kontor.

Ved inngangen av det nye året ble svenske Åsa Wallenberg sjef for forvaltningen av Storebrands rundt 260 milliarder kroner.

Etter flere år som aksjemegler i London for ABG og noen år i det svenske IT-selskapet Eniro begynte hun i Storebrand i 2011. Hun har siden da jobbet som både konsulent opp mot finansbransjen og som kommunikasjonssjef for Storebrands svenske datterselskap SPP.

Likevel har Wallenberg nå endt opp der hun hadde noen av sine første arbeidsår. Hun startet nemlig som prosjektansvarlig for ABG og hadde kontorlokale på Aker Brygge. Det var også her hun traff ektemannen sin, på selveste 17. mai.

– Jeg har Oslo i mitt hjerte fra den tiden jeg bodde her. Det går veldig fint å pendle frem og tilbake så lenge det ikke er tåke på Gardemoen. I tillegg trives jeg veldig godt når jeg er her.

Høyere livskvalitet

Etter noen år i Oslo flyttet hun til London sammen med ABG. Det var på denne tiden at den store IT-revolusjonen ble sparket i gang for fullt, og mye skjedde på børsene både hjemme i Norden og finanssenteret City.

– Det var utrolig mye å gjøre. Situasjonen var intensiv både i Sverige, Norge og Storbritannia. Men arbeidsdagene var lengre i London. Det er derfor jeg alltid har foretrukke de nordiske landene, livskvaliteten er mye høyere, forklarer hun.

Samtidig som livet i London var spennende, var det ikke alltid like enkelt å koble av når arbeidsdagen var over. Dette var annerledes enn det hadde vært i Norge.

– Det hendte mye i Oslo på den tiden også, men det var lettere å koble av i helgene; ta med seg skia opp i marka og bare slappe av. Jeg liker å ha muligheten til å hvile hjernen, lade batteriene og koble helt av når jeg har fri. Arbeidsdagene var intensive begge steder, men i London var dagene litt lengre og arbeidsmiljøet litt tøffere, forklarer hun.

Den største forskjellen mellom de to byene var likevel utenfor arbeidsplassen. I London befinner du deg i sentrum av alt hele tiden og tempoet er alltid veldig høyt.

– Da jeg var der likte jeg det og det var veldig kult. Men når jeg løftet blikket for å vurdere min egen livskvalitet, fant jeg raskt ut at samspillet mellom arbeidsliv og fritid ikke var i harmoni. Om valget hadde stått mellom London og Oslo, hadde jeg valgt Oslo hver gang.

Likestilling på hjemmebane

Drømmen om å stifte familien var det som til slutt gjorde at hun og ektemannen pakket koffertene og flyttet hjem til Sverige. I dag bor familien i bydelen Bromma like utenfor Stockholm. Selv om Åsa Wallenberg er en travel dame i en enda travlere bransje, deler hun og ektemannen ansvaret likt når det kommer til barna.

– Det er ikke slik at en av oss gjør mer eller mindre, vi er like mye hjemme med barna. Jeg kunne ikke forstille meg hvordan vi skulle kombinere det arbeidslivet jeg ønsket meg og det å ha barn i London. I Norge og Sverige har vi et bra system som legger til rette for at man kan investere i familien samtidig som en kan ha en interessant jobb.

I London er det ikke økonomisk smart å ha to foreldre i fulltidsjobber når barnehage koster så mye som det gjør og en får ikke kompensasjon.

– Da kan den ene heller være hjemme. Mens i Sverige og Norge har vi system som gjør at vi kan ha barna i barnehagen på dagtid og få tid til å jobbe.

– Hva er din viktigste egenskap som leder og mor?

– Å kunne inspirere og engasjere mine medarbeidere og mine barn. Det er en spesielt viktig rolle som leder.

En av kvalitetene hun setter mest pris på hos seg selv er at hun aldri utsetter noe, hverken på kontoret eller når hun er hjemme.

– Det er det samme om det er noe som er kjekt å gjøre, eller noe som er vanskelig – jeg liker ikke å utsette det jeg kan gjøre i dag til i morgen. Det er min livsfilosofi.

Bærekraftige investeringer

Under toppmøtet i Davos i januar ble Storebrand kåret til verdens nest mest bærekraftige selskap. I alt 5 000 selskaper ble vurdert. Wallenberg forklarer at Storebrands bærekraftsarbeid var helt avgjørende for at hun valgte å takke ja til den nye rollen.

– For meg er det en selvfølge at alt vi gjør er bærekraftig, spesielt når det kommer til å investere bærekraftig. Hvem vil vell investere i barnearbeid? Det vi kan gjøre som selskap er å sikre at de pengene vi forvalter for våre kunder investeres i selskap som kan bruke de pengene å skape noe som blir bra for verden, men som også er lønnsomt. Du tjener penger, men gjør samtidig noe bra for resten av verden.

– Hva skjer om dere oppdager at en investering ikke er bærekraftig?

– Vi har et helt team som jobber spesifikt med å undersøke om de selskapene vi investerer i er bærekraftige. Det å trekke seg fra en investering er siste utvei.

Eksempel på dette kan være om selskapet har brutt FN sitt reglement. Da forsvinner investeringen med en gang.

– Men det handler like mye om de selskapene som vil omstille seg og prøve å gjøre seg selv bedre, slik at deres virksomhet er bærekraftig på lang sikt. Ser vi saker som ikke er bra i et selskap, kan vi presse på, sammen med andre, for å få selskapet til å forandre seg. Det er det beste utfallet. Det driver forandring.

– Tenker du bærekraft på hjemmefronten?

– Absolutt. Man kan alltid gjøre mer enn det man gjør i dag. Jeg tenker bærekraftig når jeg er ute og handler av mat og klær. Familien kildesorterer og unngår å kjøpe kjemikalier som er farlige for miljøet. Bærekraft handler om mye mer enn bare miljø. Det handler om hvordan man er som menneske.

Miks av kjønn

Foruten om bærekraft, er også mangfold og likestillinger viktige kampsaker for Åsa Wallenberg.

– Hvordan er det å være kvinne i en mannsdominert bransje?

– Jeg er veldig stolt og kjenner samtidig på et veldig stort ansvar. I dette konsernet har kvinneandel alltid vært noe man har vært opptatt av.

Hun tror bedrifter, organisasjoner, myndigheter og utvalg vil komme frem til de meste løsningene dersom styret består av en god miks av begge kjønn.

– Jeg er helt overbevisst om at en blanding er det beste. Om en har gruppe med bare kvinner eller bare menn, er veien til en beslutning veldig kort fordi vi ofte er enige i de samme sakene. Men det blir kanskje ikke den beste beslutningen.

Barna mine lever i nuet. Man tvinges derfor til å leve i øyeblikket

Hun tror at en god blanding av mennesker med ulik bakgrunn, erfaringer, alder og kjønn skaper den beste dynamikken.

– Prosessen med å ta av avgjørelse blir kanskje vanskeligere, men jeg tror beslutningen vil være mye bedre på langt sikt. Man har bare sin egen erfaring å gå ut fra og min livserfaring er mest sannsynlig annerledes enn hos en 50 år gammel mann.

Hun tror politisk styring kan være en viktig drivkraft til å endre mange av dagens strukturer som gjør at færre kvinner får plass i styrene.

– Da vi innførte pappaperm i Sverige øremerket vi en viss tid der faren skulle være hjemme med barnet. Med politiske tiltak kan man styre likestillingen i riktig retning.

I Norge er det kvinnekvotering til styrer, det har de ikke i Sverige. Myndighetene i nabolandet har imidlertid sagt dersom ikke næringslivet skjerper seg, vil det bli kvotering. Nå har de riktignok gått bort fra det, men det har hatt en effekt, understreker Wallenberg.

Aldri ferdig utlært som leder

– Hvordan er du som leder?

– Jeg prøver å være slik som mine tidligere sjefer har vært mot meg. Jeg tror aldri man blir helt klar som leder. Det er noe en hele tiden må jobbe med. Dessuten tror jeg ikke en type sjef passer for alle typer grupper. Jeg prøver så godt jeg kan å tilpasse lederskapet mitt etter den gruppen jeg skal lede der og da.

Målsetningen hennes er å være involverende og å sette en tydelig retning, uten å detaljstyre for mye.

– Man må være tydelig, våge å ta beslutninger og stå for dem, men også evne å revurdere beslutninger om det trengs. Det handler om å være modig, men samtidig ydmyk. Jeg har utfordret meg selv i å ta roller som jeg kanskje ikke alltid har vært klar for. Men når det er sagt, når er man egentlig klar for å innta en ny rolle? Det å være modig handler om å våge å ta ett skritt som kanskje er litt for stort.

«Dette greier du»

Det beste rådet Åsa har fått, var fra en tidligere sjef: «Våg å sikte høyt og våg å se deg selv i en rolle som du virkelig vil ha. Du kan mislykkes på veien, men om man ikke våger, så vil man heller aldri lykkes.» Det rådet bærer hun med seg hele tiden.

– Som barn fikk jeg alltid høre at «dette greier du» og «klart du kan» av foreldrene mine. Jeg fikk aldri høre at noe var for vanskelig eller at det ikke gikk. Å få høre det gjennom hele oppveksten har definert meg mye som person. Dersom man våger å gå litt utenfor sin egen komfortsone, men vite at det fins en trygghet rundt i de menneskene du omgås, vil du lykkes.

Kapitalens makt til forandring

I år feirer Storebrand 250 år som selskap. Dette mener den nye sjefen for Storebrands fond er et bevis på at selskapet er tilpasningsdyktig, noe som vil bli spesielt viktig fremover med tanke på den raske digitaliseringen.

– Det er det jeg som leder og vi som selskap må forholde oss til. Digitalisering gjør hverdagen bedre for våre kunder. Vårt oppdrag er å skape bedre løsninger for våre kunder og med den historien vi har, er jeg sikker på at vi skal klare å navigere i den nye digitaliserte hverdagen. Det er klart det er krevende, men det er også veldig spennende.

Hun sier at hun tror på kapitalens makt til forandring. I en verden med et hav av utfordringer går hun til jobben med overbevisning om at hun bidrar til en del av løsningen. Når hun bli pensjonist, vil hun være sikker på at hun har utgjort en forskjell.

– Det kjenner jeg virkelig at jeg kan gjøre i denne jobben. Vi bidrar til å skape en bærekraftig forandring i verden. Vi styrer kapital mot selskaper som driver utvikling i positiv retning. I tillegg ønsker vi selvfølgelig å øke kapitalen og få flere kunder til å spare bærekraftig.

Wallenberg viser for øvrig til at det at Storebrand er langt framme på bærekraft, gjør at de tiltrekker seg unge talenter.

– Dette er noe som gjør de som jobber her stolte over arbeidsplassen sin. Det virker som om yngre folk verdsetter bærekraft i større grad enn eldre generasjoner. Det gjør at vi blir en attraktiv arbeidsplass for dagens og fremtidens jobbsøkere.

Klargjør tankene

– Hva inspirer deg?

– For meg handler det om at arbeid må være mer enn bare arbeid. Jeg blir inspirert av alle menneskene jeg møter. Selv om jobben er en viktig kilde til inspirasjon, trenger man å fylle på med energi utenfra også. Da er det familier, venner og det å bruke mye tid sammen med barna som gjelder. Jeg elsker å løpe. Det er en kjempebra setting for å klarne tankene, nesten som meditasjon. Ta på meg løpeskoene og bare løpe. Barna miner lever i nuet. Man tvinges derfor til å leve i øyeblikket. Det behøver i hvert fall jeg å minnes på en gang i blant.

Åsa Wallenberg

  • Stilling: Fondsjef for Storebrand
  • Født: Stockholm
  • Alder: 44
  • Utdanning: Siviløkonom fra Uppsala Universitet
  • Sivilstand: Mann og tre barn på 7, 12 og 14 år
  • Karriereglimt: Aksjemegler i Oslo og London for ABG. Etter noen år i det svenske IT-selskapet Eniro begynte hun i Storebrand i 2011. Hun har siden da jobbet som både konsulent opp mot finansbransjen og som kommunikasjonssjef for Storebrands svenske datterselskap SPP. Fra januar 2017 har hun jobbet som fondsjef i Storebrand.
  • Åsa om Åsa: Liten dame med store ambisjoner som ikke er redd for å mene noe om forvaltning og om bransjen generelt. Ambisjonen er å gå av med pensjon å føle at hun har utgjort en forskjell.
Powered by Labrador CMS