Ledelse

Fra skepsis til samarbeid

Slik blir du flinkere til å se når samarbeid fungerer, og når det ikke passer.

Publisert Sist oppdatert

Gruppe-, team-, samarbeid. Uansett hva man kaller det – å jobbe sammen er en nødvendighet på de fleste arbeidsplasser, selv om det ikke alltid virker som om det hjelper.

Teamarbeid kan føles tidkrevende og ineffektivt. Det kan kjennes usikkert – kommer de andre til å gjøre en like god innsats? Det kan virke planlagt og rigget hvis noen går inn i samarbeidet med klarere politiske eller organisatoriske interesser enn andre. Det skriver Heidi K. Gardner ved Harvard Law School og Herminia Ibarra, professor i organisasjonsatferd ved den franske handelshøyskolen INSEAD, til Harvard Business Review.

I forskningen sin har de to funnet at det eneste som kan gjøres for å fjerne denne skepsisen til samarbeid, er for det første å avklare hva samarbeid er, og for det andre å være med på samarbeidsprosjekter og få førstehåndserfaring med hva samarbeid egentlig er.

Hva er samarbeid?

For å forstå de positive effektene av samarbeid må man også forstå hva samarbeid ikke er, skriver Gardner og Ibarra.

Det viktigste, mener de, er å forstå at samarbeid ikke er en stil eller in idé. «Mange har et naivt syn på samarbeid som en lederstil der relasjoner kommer framfor oppgaven», skriver de. Men samarbeid er ikke nødvendigvis samklang. Tvert imot, en av de viktigste fordelene med teamarbeid er at det avdekker uenigheter og uklarheter man må jobbe med framover.

Man må likevel forstå en annen ting samarbeid ikke er – det er ikke alltid fasiten. Samarbeid fungerer i noen situasjoner, og andre ganger ikke.

Skaff deg samarbeidserfaring

Det er en ting å forstå teorien. Det er noe annet å kjenne effektene av samarbeid på kroppen. Gardner og Ibarra oppsummerer noen grep man kan ta for å gjøre samarbeid til en større del av hverdagen, og på den måten også bli flinkere til det.

Bidra på prosjekter: Erfaring fra flere samarbeidsprosjekter vil gjøre deg flinkere til å avgjøre når teamarbeid lønner seg og ikke. Du vil blir flinkere til å se hvilke prosjekter du bør bruke tid på og hvilke du bør unngå. Samtidig vil du tilegne deg mye ny kunnskap, og i tillegg bli flinkere til å skjønne hvordan du kan bruke kunnskapen din andre steder.

Nettverk: Uklarhet rundt andres kunnskaper og motivasjon kan demme opp for effektivt samarbeid. Nettverksarbeid kan være løsningen. Et større nettverk og nærere relasjoner gjør det lettere å vite hvem du jobber med, og derfor også hvordan og hvorfor de jobber som de gjør.

Vær strategisk: Ikke hopp på en hvilken som helst samarbeidsmulighet. Flere betyr ikke alltid bedre. Samarbeidsprosjekter er tidkrevende, og krever mye omstilling til nye arbeidsmetoder og tankesett. Velg de prosjektene der både teamet og du selv tjener på samarbeidet.

Hvordan får man et team til å fungere best mulig?

Henning Bang ved UiO og Therese Sverdrup ved NHH forteller deg hva du bør og ikke bør gjøre for å få en gruppe til å fungere optimalt:

Se hele videoen om teamledelse, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS