Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Giftig atferd smitter

Negativ oppførsel fra ledere har en tendens til å smitte over på ansatte. Det kan skape et svært usunt arbeidsmiljø. Her er noen tips til hvordan man kan takle situasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Destruktiv oppførsel, eller som Ray Williams kaller det – giftig atferd, er ifølge Williams både et smittende fenomen og et som øker i omfang.

Williams, som er psykolog, forfatter og tidligere leder, forklarer til Psychology Today at en arbeidsplass kan være preget av et giftig miljø – med nådeløse krav, ekstremt press og total mangel på hensyn til ansatte. Ansatte blir sett på som en kostnadspost, noe som kan lede til en fryktkultur, skriver han.

Giftig sammenheng

Et giftig arbeidsmiljø oppstår ikke av seg selv, og ifølge Williams er det en klar sammenheng mellom en leders negativitet og et negativt arbeidsmiljø. Flere forskere er enige i påstanden.

Theo Veldsman ved Universitetet i Johannesburg sier at «giftige ledere ignorerer ansattes verdighet, noe som fører til et destruktivt og demotiverende arbeidsmiljø».

Anna Nyberg ved Stressinstituttet i Stockholm ledet en studie som undersøkte sammenhengen mellom lederens oppførsel og ansattes helse. De studerte 3.100 menn over ti år, og fant at ledere som var overkjørende, hensynsløse, hemmelighetsfulle, dårlige til å kommunisere og inkompetente, førte til at de ansatte hadde 60 prosent høyere sjanse for å bli rammet av hjerteinfarkt eller andre alvorlige hjerterelaterte tilstander. Sannsynligheten var 40 prosent lavere for de ansatte som hadde en god leder.

Tegn på et negativt arbeidsmiljø

  • Høyt stressnivå.
  • Ansatte utvikler problemer med psykisk helse.
  • Mye ris og lite ros.
  • Kraftig byråkrati.
  • Hensynsløst fokus på profitt, kostnadskutting og å knuse konkurrentene.
  • Ledelsen mobber ansatte, eller tolererer mobbing mellom ansatte.
  • Ansatte blir sett på som midler på vei til et mål. Trivsel er ikke på radaren.
  • Stor gjennomtrekk av mennesker (turnover), og mye utbrenthet og fravær.
  • Ledelsen prøver å «fikse» ansatte.

Kilde: Ray Williams, Psychology Today

Negativiteten smitter

En leder som utviser negativ atferd smitter over på arbeidsmiljøet, og kan skape store utfordringer for ansattes trivsel og velvære.

Men det kan også gjøre at de ansatte selv blir mer negative og destruktive i sin atferd.

Forskning fra handelshøyskolen til Universitetet i Manchester viser at en leders destruktive atferd øker sannsynligheten for at en ansatt tar del i den samme oppførselen selv. De ansatte blir ikke bare mindre produktive, de saboterer.

Andre studier, blant annet fra Michigan State University og University of Western Australia, viser også at ansatte som blir ydmyket, skjelt ut, eller utsatt for annen negativ atferd av lederen sin framfor sine kolleger, har en tendens til selv å begynne å oppføre seg destruktivt overfor kollegene sine.

Løsningen

Men det finnes løsninger. Mohammed Azhar Hussain ved Syscoms College foreslår flere strategier som ansatte kan ta i bruk for å håndtere en giftig leder, og på den måten også hindre spredningen at den destruktive atferden:

  • Dokumentere lederens destruktive atferd.

  • Gjennomføre arbeidsoppgavene på en tilfredsstillende måte.

  • Bruk tiden din sammen med gode kolleger, og unngå ansatte som allerede har blitt «smittet» av den negative atferden.

  • Rapporter den negative lederen eller ansatte til en leder du har tiltro til, og som du tror kan få gjort noe med problemet.

  • Dersom det ikke er løsninger i sikte, bør du vurdere å forlate jobben. De negative helseeffektene er ikke verdt det.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS