Ledelse

Helsefarlig å føle seg fastlåst

Hvis du ikke trives i jobben, men samtidig sliter med å se noen klar vei videre i livet, kan helsen være det neste som ryker.

Publisert Sist oppdatert

I dagens arbeidsmarked har man stort sett alltid en mulighet til å omskolere seg, flytte på seg og prøve nye ting. Men av og til kan man føle seg fastlåst – man mangler trivsel i den nåværende jobben, men sliter med å se noen vei ut av den. Det kan være helseskadelig, viser en studie gjort av Claudia Bernhard Oettel og Johanna Stengård ved Stockholms Universitet.

De har fulgt flere tusen ansatte i ulike bransjer, og funnet at de som verken trives eller anser det som sannsynlig å finne seg ny jobb er de med dårligst helse.

– Personer som tidligere kjente seg innelåst, men greide å forbedre eller endre jobbsituasjonen sin, opplevde en stor forbedring i helsen, sier Oettel til den svenske arbeidsmiljøavisa Arbetsliv.

Mangel på kontroll

Men hva er det som gjør at noen opplever denne innlåsningen, når det åpenbart er negativt for helsen? I en oppfølgningsstudie har Stengård sett nærmere på dette. Hun har undersøkt rundt 1000 personer, og finner en sammenheng mellom en opplevelse av hjelpeløshet og mangel på kontroll, og følelsen av å være fastlåst i jobben.

Stengård tror at mennesker som føler at de mangler kontroll i livet kan bli passiviserte – både når det gjelder å håndtere arbeidssituasjonen sin i dag, og på arbeidsmarkedet generelt. Hvis de lar problemet vedvare blir det dessuten bare vanskeligere og vanskeligere å håndtere, noe som over tid kan være med på å snevre inn jobbmulighetene, mener Stengård.

– En organisasjon er ikke statisk. Over tid skjer det mye, og hvis man ikke selv er med på å påvirke disse endringene kan man risikere at organisasjonen ender et sted hvor man ikke føler seg hjemme. Hvis man ikke har vært med å påvirke verken arbeidsvilkår eller oppgaver eller slått et slag for egen utvikling, kan man fort kjenne seg fastgrod, sier hun til Arbetsliv.

Arbeidsgiver må bidra

Stengård mener at det er viktig at arbeidsgiver bidrar til å hjelpe arbeidstakerne å ta tilbake kontrollen. Ikke bare fordi de har en plikt til å bidra til et bedre arbeidsmiljø, men også fordi ansatte som opplever mer kontroll er mer produktive og viser mer engasjement. Det er derfor i arbeidsgivers interesse å sørge for at ansatte står i stillinger de trives i, mener hun.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS