Ledelse

BI-professor Ole I. Iversen tror kvaliteten på rekrutteringen i norske bedrifter vil stige betraktelig dersom HR-funksjonen får med å si i prosessen.

– HR-kompetansen har steget betraktelig

Du er nødt til å stole på HR-ekspertene når du skal ansette medarbeidere, hevder rekrutteringsekspert fra BI.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om at norske rekrutterere ikke gir ordentlige tilbakemeldinger til jobbsøkere som har tatt seg tid til å søke stillinger hos dem.

En av grunnene til denne utviklingen, som kom frem i rapporten Kandidatopplevelsen 2016, er at bedriftene setter linjeledere som mangler rekrutteringskompetanse til å gjennomføre ansettelser.

Ifølge BI-professor, Ole I. Iversen, har det skjedd en rivende utvikling innen HR-feltet i Norge de siste 10-20 årene. Tidligere manglet mange av de som arbeidet innenfor personalfeltet formell utdanning innen fagområdet.

– Som personalsjefer rundt i norske virksomheter fant man tidligere offiserer, jurister og kanskje en og annen psykolog eller prest. På mange måter var personalavdelingen en avdeling der man plasserte ledere man ikke riktig visste hvor man skulle gjøre av, sier Iversen.

  • Se video med Ole I. Iversen her.

Økt HR-kompetanse i Norge

For 20 år siden var det få steder i Norge man kunne studere personalfaget. HR var på mange måter ikke etablert som et eget fagområde. I dag er situasjonen en helt annen. Mange universiteter og høyskoler tilbyr både bachelorutdanning og masterutdanning innen HR-relaterte fagområder. Bare på Handelshøyskolen BI tar flere hundre studenter årlig kurs på masternivå innen dette området. I tillegg har alle bachelorstudenter obligatorisk kurs i organisasjonspsykologi og ledelse.

– Dette betyr at kompetansen på dette fagområdet har steget betraktelig de siste årene. I dag er det vanskelig å få jobb som HR-konsulent dersom man ikke har formell utdanning innen fagområdet. Et område som nyter godt av dette er for eksempel rekruttering og utvalg, utdyper han.

– Linjeledere tror de vet best selv

Ifølge Ole I. Iversen sitter det mange godt kvalifiserte rekrutteringskonsulenter rundt i norske virksomheter. På tross av dette virker det som om mange linjeledere ignorerer råd fra HR-konsulentene når medarbeidere skal ansettes.

– Det virker som om mange linjeledere tror de vet best selv. HR-konsulentene blir gjerne involvert i den administrative delen av prosessen, mens linjelederne faktisk på egenhånd avgjør hvem som skal ansettes. Gode ansettelsesbeslutninger krever imidlertid fagkunnskap om områder innen personlighet, evner og motivasjon. I tillegg må man ha kjennskap til utvalgsmetodikk og vite hvilke utvalgsmetoder som er egnet for oppgaven. De fleste linjeledere mangler slik kompetanse. Involver derfor fagekspertene i HR-avdelingen i slike avgjørelser. Det vil sannsynligvis heve kvaliteten på de menneskene man ansetter og gi store økonomiske gevinster for virksomheten, anbefaler BI-professoren.

Mer om rekruttering i vårt lederbibliotek

I denne videoen peker Ole I. Iversen på de vanligste feilene i en rekrutteringsprosess:

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS