Ledelse

Hva ledere faktisk holder på med

Det er forskjell på hva ledere tror de gjør og det de faktisk gjør, viser svensk forskning der ledere er blitt filmet.

Publisert Sist oppdatert

Industridoktorgradsstudent Simon Elvnäs ved Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har siden 2010 filmet ledere for å finne ut hva hverdagen deres faktisk består av. Målet er å finne ut mer om hvilke typer lederadferd det er som har effekt.

Elvnäs filmer lederne, og kategoriserer og analyserer etterpå den adferden han ser. De første delresultatene, som kom i 2013, viste at lederne trodde at de brukte bortimot 40 prosent av tiden på tilbakemeldinger. Filmene viste imidlertid noe annet: Lederne brukte bare opptil 2 prosent av tiden sin på tilbakemeldinger. Det de faktisk holdt på med i 60 til 80 prosent av tiden, var å informere, diskutere og reflektere. I 10-20 prosent av tiden ga de instruksjoner, som ofte var utydelige.

Dette skriver det svenske magasinet Personal och Ledarskap, som har omtalt forskningen.

Filmet 500 ledere

Elvnäs jobber for tiden med både doktorgrad og bok, og har i studien sine filmet rundt 500 ledere. Studien skjer i samarbeid med virksomheter innenfor staten, kommuner, industri og media, og det viser seg at ledere oppfører seg på samme måte uavhengig av bransje, virksomhet og alder.

Elvnäs´ konklusjon så langt er at ledere bruker altfor mye tid på aktiviteter som gir lav effekt. Uten at de er seg bevisste på at det er dette som faktisk skjer. Selv har han gitt tilbakemeldinger til de lederne han har filmet, og erfaringen er at bevisstgjøring rundt egen adferd har vist seg å føre til forandringer.

Utydelige instruksjoner

Funn Elvnäs har gjort, viser at ledere som gir utydelige instruksjoner - eller er mer opptatt av lengden på møtene enn hva møtene skal lede fram til blir lite effektive.

En leder som har deltatt i studien fikk hele 521 direkte spørsmål fra medarbeidere, e-post ikke medregnet, i løpet av en uke. En annen leder var opptatt av å ha korte møter, med det som resultat at hun i ettertid brukte veldig mye tid – 21 timer – på følgespørsmål som var direkte koblet til møtet.

– Må bruke tid på å lytte

Simon Elvnäs mener at den eneste måten ledere kan frigjøre tid på, er å stille medarbeidere spørsmål, gi seg tid til å lytte og være i virksomheten.

– Om man ikke gjør dette, kommer medarbeiderne til å søke sjefen for å stille alle spørsmål og få sine behov tilgodesett og det tar alltid mer tid, sier forskeren til Personal och Ledarskap.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS