Ledelse

Hvis du sitter i nærheten av en flink kollega på jobben, kan det føre til at også du gjør en bedre jobb

Publisert Sist oppdatert

At adferd kan «smitte», er kjent fra flere studier. I en ny studie har Dylan Minor – førsteamanuensis i ledelse og beslutningsadferd ved Kellogg School of Management – og kollegaene nå sett nærmere på hvordan arbeidstagere som leverer ekstra gode resultater kan påvirke kollegaene de har i sin nærhet.

Forskerne tok utgangspunkt i medarbeidere i et stort teknologifirma som gjorde en ekstra god jobb, og konsentrerte seg deretter om de av kollegaene deres som satt innenfor en radius på drøye 7,5 meter.

15 prosent bedre

Resultatene i studien viste ifølge Kellogg Insight at de medarbeiderne som satt i nærheten av de flinke arbeidstagerne, fikk økt sine egen ytelse med 15 prosent. Denne positive smitteeffekten kunne ifølge forskerne i den aktuelle bedriften oversettes til et økt årlig overskudd til anslagsvis 1 million dollar.

Baksiden av medaljen er at også de minst attraktive medarbeidere påvirker «nabolaget» sitt på jobben. Ifølge forskerne fra Kellogg har medarbeidere som fungerer så dårlig at de kategoriseres som «giftige» – «giftige» blir av forskerne definert som at de fungerer så dårlig at de vil få sparken – en enda sterkere påvirkningskraft enn «de flinke».

Tips til ledere

Minors tips til ledere, er at de først tenker igjennom hvilke sider hos de ulike medarbeiderne de ønsker å styrke, og deretter prioriterer et par av disse. Dette kan så danne grunnlaget for hvor de skal plassere medarbeiderne på arbeidsplassen; og om de skal sette dem i nærheten av folk som har de samme sterke sidene eller om de skal velge folk som har styrker som utfyller det denne personen kan (komplementære ferdigheter).

Sistnevnte øvelse kan ifølge forskerne blant annet baseres på om ferdigheten det er snakk om har en øvre grense - som hurtighet. Da gir det ifølge Minor mening å sette folk som har komplementære ferdigheter sammen. Hvis en ferdighet ikke har en øvre grense; som kreativitet – gir det ifølge forskerne mer mening å sette folk med samme type sterke sider sammen, slik at de kan trekke hverandre opp til å gjøre mer og mer kreativt arbeid.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS