Ledelse

Hvordan stå imot aggressive sjefer

Slik identifiserer og håndterer du den fiendtlige lederen.

Publisert Sist oppdatert

Å identifisere trusler har vært en overlevelsesstrategi for mennesker siden tidenes morgen. På samme måte bør identifisering og håndtering av trusler på arbeidsplassen være en naturlig del av hverdagen, mener ledelsesprofessor Manfred Kets de Vries ved den franske handelshøyskolen INSEAD.

På INSEADs nettsider forklarer han hvordan en aggressiv leders atferd kan spre seg i arbeidsmiljøet, men også hvordan man kan kjempe tilbake mot det.

Hvis du ikke kan slå dem …

… bli med dem.

En vanlig forsvarsstrategi mot personer som utøver truende eller aggressiv oppførsel er å speile denne atferden. Ved å gjøre det samme som denne personen blir man på en måte «på lag», skriver de Vries.

Problemet med dette blir ganske tydelig når man ser det i et lengre tidsperspektiv. Dersom lederen viser aggressiv oppførsel, og flere av de ansatte begynner å speile denne atferden, så vil arbeidsmiljøet etter hvert blir veldig aggressivt og fiendtlig.

Ansatte begynner å legge bort personlige preferanser og holdninger, og sjefens aggressive væremåte blir etter hvert normen, skriver de Vries.

Motstandsbevegelsen

Det kan være vanskelig å bryte ut av dette mønsteret. Første bud er å vedkjenne at arbeidsmiljøet har endret seg, og finne roten til endringen – i dette tilfellet den aggressive lederen. Det hjelper å snakke om det og finne ut av det sammen – en stille rasjonalisering vil bare hjelpe lederen å spre den aggressive væremåten sin, skriver de Vries.

Det kan imidlertid medføre noen tøffe innrømmelser, som at man selv har blitt en negativ påvirkningskraft for arbeidsmiljøet. Man må være villig til å stå i disse innrømmelsene for å greie å bekjempe den underliggende årsaken, mener den nederlandske forskeren.

Kjemp tilbake

I kampen mot den giftige lederen er det viktig å stå sammen. Det kan være lurt å opprette en støttegruppe der man kan ventilere og få utløp for følelsene sine, og samtidig få bekreftet at man står sammen mot den aggressive lederen – for det aller beste forsvaret mot denne typen leder er nettopp å unngå å imitere den giftige atferden, skriver de Vries.

Underveis i prosessen er det viktig å dokumentere tiltak og forsøk på å få lederen til å endre seg. Hvis tiltakene viser seg å være forgjeves, og ingenting blir gjort, så kan det etter hvert bli aktuelt å gå til sak og forsøke å få kastet lederen ut av sjefsstolen. Da blir dokumentasjonen også viktig, påpeker de Vries.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS