Ledelse

Blir det for mye fokus på festligheter i førjulstida på arbeidsplassen og får lite tid på faktiske arbeidsoppgaver?

Hvordan unngå at ansatte er mentalt fraværende i førjulstida

Publisert Sist oppdatert

Desember er måneden der fokus og energi gjerne skiftes fra arbeid til julegavehandel, julebaking og få hjemmet klart til jul.

Timene med dagslys forsvinner sakte men sikkert og temperaturen faller drastisk. Det er forståelig at mange av oss mister motivasjon og det blir vanskeligere å komme seg opp om morgningene.

For smarte ledere derimot, er førjulstiden det perfekte tidspunkt å sette seg ambisiøse mål. Mens konkurrentene dine lider i bakrus etter utallige julefester, kan du bruke tiden på å få overtak.

Grunnlegger av Leadership IQ, Mark Murphy, skriver på Forbes at dette er den tiden på året han gjør mest fremskritt og skriver nye bøker. Mens andre hviler, skriver han.

«Mye av forklaringen på hvorfor noen mennesker er mer effektive i førjulstiden enn andre handler om å sette seg klare mål. Dersom du har et mål som du er lidenskapelig opptatt av å nå, men som også haster, er førjulstida det perfekte tidspunkt å legge inn litt ekstra innsats,» skriver Murphy.

Han advarer at dersom du ikke er 100 prosent innstilt på å oppnå målet ditt, vil innsatsen du legger inn i førjulstida være på et minimum.

Lite motiverte

Dessverre er det svært få som er lidenskapelig opptatt av å nå målene de setter seg.

I Murphy’s studie «Are SMART Goals Dumb?» undersøkte han 4182 ansatte fra 397 virksomheter for å finne ut hvilke målsettingsprosesser som er mest effektive for å få ansatte til å gjøre fantastiske ting.

Bare 15 prosent var enige i at deres mål ville hjelpe dem med å utgjøre fantastiske ting for bedriften. Ikke mer enn 13 prosent av de ansatte var veldig enig i at deres mål ville hjelpe dem med å utnytte deres fulle potensiale.

«Det er ganske forferdelig. Men det var noen motiverende funn i studien,» skriver Murphy.

Ansatte som svarte at de var sterkt enige i påstanden: «Jeg kan se for meg hvor bra jeg vil føle meg dersom jeg oppnår målet mitt» hadde 49 prosent høyere engasjement for jobben enn de som svarte at de var veldig uenige i påstanden.

«Tenk på de funnene fra en leders perspektiv: dersom dine ansatte kan visualisere målene sine, vil de være 49 prosent mer engasjert i jobben,» skriver Murphy.

Hjelper å visualisere

Undersøkelsen viser at 41 prosent av de som bruker visualisering når de beskriver målene sine elsker jobben sin. Men bare 32 prosent av de som bruker tall og statistikk for å lage et bilde av målene sine gjør det samme. Bare 27 prosent av de som beskriver målsetningen sin med ett ord elsker jobben.

«Dersom noen fortalte meg at det er 50 prosent mer sannsynlig at ansatte som visualiserer målene sine elsker jobben sin sammenlignet med de som beskriver målet sitt med ett ord, ville jeg umiddelbart fått alle ansatte til å visualisere målene sine,» skriver Murphy.

Hvis du noen sinne har lett etter en enkel og billig måte å få dine ansatte til å elske jobben sin mer, så er dette oppskriften. Få alle ansatte til å skrive ned målene sine og få dem til å skildre dem mest mulig i detalj:

  • Eksakt hva de ønsker å oppnå

  • Hvordan de vil oppnå målene (med henvisning til spesifikke aktiviteter de skal starte og stoppe å gjøre)

  • Hvordan de vil føle seg når målene er oppnådd

  • Hvorfor målet er viktig for dem

«Når man har fullført en detaljert tekst om målsetningene, skal de ansatte visualisere dem. Få de ansatte til å tegne et bilde av målene. Dersom du hater ideen å tegne, kan du alltids bruke en grafisk programvare eller klippe ut bilder fra aviser og magasiner, men det vil uansett ikke ha samme sterke effekt som å tegne dine egne mål,» skriver Murphy.

Konstant påminnelse

Heng tegningen som visualiserer målene dine på pulten din slik at du kan se den hver eneste dag du er på jobb som om påminnelse om at du er i full gang med å oppnå målene dine mens dine konkurrenter kaster bort tiden sin på julebord.

«Dersom dine ansatte har vært produktive og prestert på et høyt nivå hele året, har de likevel kanskje godt av et lite pusterom på slutten av året i stedet i stedet for å pushe seg selv for hardt. Men det betyr skikkelig hviletid. Det betyr ikke å dra seg på motvillig på kontoret for så å ikke gjøre noe annet enn å vente på at arbeidsdagen er over,» skriver Murphy og fortetter:

«Skal du være på jobb, vær på jobb med visualiserte og robuste mål. Gå etter målene dine 100 prosent. Men trenger du hvile, så ikke møt opp på kontoret, men ta deg en ordentlig pause utenfor kontorlokalene.»

Uansett hva du gjør, om det er hvile eller å gå etter målene dine, så gjør det 100 prosent. Men ikke gjør den samme feil som mange virksomheter gjør ved å tvinge ansatte til å komme på jobb og kaste bort de neste 3-4 ukene.

Powered by Labrador CMS