Ledelse

Jo, du kan faktisk bytte lederstil av og til

Publisert Sist oppdatert

Det kan være vanskelig å vite hvilken type leder man skal være. Hvor mye skal du styre, hvor mye skal du delegere, hvor mye skal du motivere? Eller kan man i det hele tatt velge sin egen lederstil? Ja, fastslår førsteamanuensis ved den franske handelshøyskolen INSEAD, Guillaume Roels.

– Ledelse og lederstil er mye mer enn bare personlighet – det er et konkret valg, skriver han på INSEAD sine egne nettsider.

Teamlederens to ansikter

I dagens organisasjoner har prosjektorganisering og teamarbeid blitt vanligere. For teamledere kan det være utfordrende, i og med både prosjektene og medlemmene kan variere fra gang til gang. Det gjør det vanskelig å benytte seg av den samme lederstilen hver gang.

Roels og to kolleger har derfor forsket på denne ideen om at man kan bytte lederstil fra situasjon til situasjon, basert på hva teamet trenger eller krever.

I forskningen sin har de skilt mellom to ulike lederstiler: delegerende og deltakende. Den delegerende lederen gir oppgaver, planlegger møter, instruerer og korrigerer, og ser på seg selv som en som sitter over teamet og koordinerer. Den deltakende lederen jobber sammen med teamet, på de samme oppgavene. De inspirerer gjennom å gi sine ansatte autonomi.

Men man er ikke enten eller. I forskningen sin finner Roels og kollegene at ledere både kan og bør variere mellom disse to.

Hva skal man velge?

Tid er én faktor. I situasjoner hvor deadlinen er langt unna har teamet lett for å unngå å kjenne presset, og da kan det ifølge Roels trengs en mer delegerende leder. Dersom man på den andre siden jobber under tidspress kommer gjerne innsatsen av seg selv, og da kan lederen gjøre det lurt i å innta en mer deltakende posisjon.

En annen faktor er størrelsen på teamet. Jo større team, desto større er behovet for koordinering. Store team, gjerne på mer enn 20 personer, sliter ofte med ukoordinert innsats, noes om påvirker effektiviteten i negativ retning. I disse tilfellene vil delegerende ledelse kunne være redningen, skriver Roels.

Roels konkluderer med at det ikke finnes én lederstil som fungerer best – ledere blir pent nødt til å variere lederstilen sin fra situasjon til situasjon, for det er det som virker. Noen ganger må lederen gi frihet og jobbe sammen med sine ansatte. Andre ganger må lederen gå opp på stolen og dirigere orkesteret sitt.

Kan man tilpasse stilen?

BI-professor Jan Ketil Arnulf og generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind, svarer i denne videoen:

Se hele videoen om rekruttering, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS