Ledelse

Ledelsesrådgiver Jan Wiese mener ledere som er for standhaftige, og opptrer med for mye lidenskap, kan bikke over på den gale siden. Blir det for mye, kan det gå utover resultatene, hevder han.

– Kan bli en besettelse

Ekstreme egenskaper hos lederen kan få negative konsekvenser. Lidenskap og standhaftighet er ingen unntak, hevder lederutvikler.

Publisert Sist oppdatert

Gode ledere må venne seg til tanken om at de gode prestasjonene kommer gjennom medarbeiderne og teamene sine, mener lederutvikler Jan Wiese. Han er lei av myten om det heroiske lederskapet, og ber lederne bremse opp litt for å finne balansen. Gjør man ikke dette, kan både lidenskap og standhaftighet være bortkastete egenskaper.

– For mye lidenskap og standhaftighet kan ende med rene sololøp, der lederen søker å være eneren og helten. Dette er helt motsatt av hva de fleste forskere hevder skaper gode resultater, sier han.

Wiese medgir at dette er kontekstavhengig. Lidenskap og standhaftighet kan være positive egenskaper for en leder, men det er balansen mellom egenskapene, utnyttelsen av dem og resultatene som oppnås som er det viktigste for å lykkes som leder.

– Besettelse er vrangsiden av lidenskap. Er du kun drevet av din egen begeistring, vil det være flere motstandselementer som du ikke vil legge merke til. Standhaftigheten din kan bidra til at du ikke ser skogen for bare trær, utdyper han.

Må våge å snu

Wiese påpeker at gründere som lykkes, gjerne først får gjennombruddet den fjerde gangen. De standhaftige og for lidenskapelige nekter ofte å gi slipp på idéen, og vil derfor aldri oppnå suksessen de så for seg.

– Det er mange flotte folk som holder på med prosjektene sine i det uendelige. Så lenge dette ikke handler om ledelse og har konsekvenser for mennesker som skal prestere, vil ikke konsekvensene bli like alvorlige. Da kan man derimot oppnå resultater likevel. Ofte skjer det positive ting i utkanten av organisasjonene. Dette kan beskrives som fagidioti, men er ofte det som bringer bedriften fremover. Dette må imidlertid ikke forveksles med ledere med tunnelsyn. De beste lederne har en sammensatt profil, forklarer han.

For mye lidenskap og standhaftighet kan føre til at man kan bli for subjektiv og for personlig involvert, noe som kan bidra til dårlige vurderinger og et skjevt fokus

Regulering

Foto Organisasjonspsykolog Morten Eikeland i AFF hevder at for mye lidenskap og standhaftighet kan føre til at man kan bli for subjektiv og for personlig involvert, noe som kan bidra til dårlige vurderinger og et skjevt fokus. (Foto: AFF)

Wiese forteller at gode ledere er flinke til å regulere både lidenskap og standhaftighet. Det handler om å kunne stille om bryteren i gitte situasjoner. Noen ganger kan det være lurt å flyte litt med strømmen – andre ganger er det motsatte riktig. Nøkkelordet for ikke å la seg rive med for mye, er balanse. Det innebærer blant annet at den kreative delen av deg bør stagges litt når du jobber med mennesker.

– Det er interessant å se på hva som utløser standhaftighet og lidenskap. Dette er ofte kulturelt betinget. Duckworth sier at egenskapene henger sammen med troen på at noe er mulig å gjennomføre. Da er det inspirasjon inne i bildet, og du befinner deg i rommet der alt kan skje. Inspirasjon betyr jo fylt av ånd. Det motsatte av å være fylt av begrensninger, utdyper han.

Wiese påpeker at evnen til å inspirere andre bør overskygge lidenskap og standhaftighet. For å lykkes er det viktig å la seg begeistre.

– Forskning viser at synlig inspirerende ledere er viktige for at medarbeidernes skal kunne lykkes. Standhaftighet har et element av skylapper og begrensninger over seg. Du står på et sted og tviholder på det du holder på med. Det kan bety at du er redd for å prøve noe annet, sier han.

– Både positive og negative sider

Organisasjonspsykolog Morten Eikeland i AFF jobber med lederutvikling og coaching av ledere i ideelle, offentlige og private virksomheter. Han har bred erfaring med undervisning og som foredragsholder. Han har ikke lest boken «Grit», men hevder på generelt grunnlag at alle egenskaper har både positive og negative sider.

– Det er positivt, og ikke minst føles det godt for enkeltindividet, å være lidenskapelig. Da er motivasjonen til stede. Likevel kan det også føre til at man kan bli for subjektiv og for personlig involvert, noe som kan bidra til dårlige vurderinger og et skjevt fokus. Man kan derfor gå glipp av andre viktig aspekter, sier han.

Det kan ende med rene sololøp, der lederen søker å være eneren og helten

Han påpeker at standhaftighet kan være positivt hvis det fører til at det skaper bedre resultater eller mer etisk ledelse.

– Men det er negativt hvis det fører til at andre mister motivasjon, eller at lederen mister perspektiver og evidens fra andre som har et annet ståsted, presiserer han.

Ifølge Eikeland har vi en tendens til å se på personlige egenskaper i ledelse som positive eller negative i seg selv, men det dekker ikke hele bildet, mener han:

– Det kreves en tolkning av kontekst, moralske vurderinger og en avklaring av for hvem dette er positivt eller negativt, understreker han.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS