Ledelse

– Ledere gjør klokt i å pleie sin tvil

Det hevder den danske konsulenten og psykologen Joachim Meier.

Publisert Sist oppdatert

Tvil. Usikkerhet. Rådvillhet. Kan dette ha noe med godt lederskap å gjøre? Ja, mener den danske konsulenten og psykologen Joachim Meier, som har fordypet seg i personlig lederskap og dets eksistensielle, etiske og paradoksale aspekter.

Meier skriver i et innlegg hos ledelseidag.dk at tvil er et uttrykk for den kompleksiteten ledere ofte står i, og at ledere gjør klokt i å pleie tvil fremfor å forsøke å fjerne den. Han mener at tvil ikke er en unntakstilstand, men et vilkår for ledere. Det vil si et trekk ved ledelse som verken kan tenkes, snakkes eller handles bort uten at man snur ryggen til en viktig del av lederrollen.

Ubehagelig, men nyttig

Tvil kan oppleves som ubehagelig, og Meier skriver at mange ledere opplever tvil og uvisshet som det verste med hele lederrollen. For bor det ikke et ønske om og en vilje til visshet i de fleste av oss? Psykologen stiller spørsmålet. Vi tar for eksempel all verdens målemetoder i bruk i håp om at det kan hjelpe oss med å finne visshet i det uvisse. Så også i organisasjon og ledelse.

Men, påpeker han, hvis ledere måler seg opp mot idealer om den robuste, gjennomslagskraftige eller fryktløse leder, vil mange ende opp med en konklusjon om at de ikke egner seg til å ta på seg lederskap.

Meier stiller også spørsmål ved om vi virkelig ønsker oss et samfunn der mennesker med makt ikke er redde for å handle galt. At de er uten angst for å treffe uhensiktsmessige beslutninger. At de ikke enser usikkerhetens ubehag. «Poenget er, at selv om tvilen kan oppleves ubehagelig, må dette ikke forveksles med at den er uhensiktsmessig eller unyttig», skriver Meier, som mener at tvilen er en garanti for at man ikke bedriver dumdristig sort-hvitt-ledelse.

Motvirker hovmod

Sett i dette lyset, kan tvilen være en styrke for ledere som bidrar til å kvalifisere lederens beslutninger, selvkritikk og sensibilitet overfor omgivelsene. Den kan også motvirke hovmod, skråsikkerhet og en bedrevitende innstilling. Den tvilende leder vet at han ikke vet, og er derfor alltid nysgjerrig på å få vite mer. Tvilen kan også åpne opp og muliggjøre, hvis vi forholder oss til den uten å la oss lamme av den.

Tvil versus handling

Hva så med handlekraften? Kan ikke tvil virke direkte handlingslammende? Og er ikke det uforenelig med ledelse? Meier tar opp dette spørsmålet også, og hevder at tvilen på ingen måte må være handlekraftens fiende. Tvil og usikkerhet kan riktignok ende opp i et kortsiktig «nå må vi gjøre noe», som kanskje ikke gir så gjennomtenkte handlinger. Tvil kan imidlertid også ende opp i en sunn ettertenksomhet og en «tvilende handlekraft», mener psykologen, som fremhever tre områder der han mener ledere bør forholde seg tvilende for bedre sin dømmekraft:

* Tvil på din egen forståelse - hvis du står fast på at du forstår, kan du samtidig ha fordommer og være forutbestemt. Din forståelse er bare en blant mange. Andre kan forstå situasjonen annerledes. Tvil på din egen forståelse, og spør deg selv hva slags briller du leser oppgaven og situasjonen med.

* Tvil på motivene dine - vi begrunner gjerne handlinger for oss selv og andre, men vi har også en tendens til å etterrasjonalisere. Kjenner du dine motiver? Eller - ønsker du ikke å bli konfrontert med dine egentlige motiver? Våg litt selvransakelse. Handler du i sakens tjeneste? Eller i din egen?

* Tvil på hvem du er - vi kan forledes til å tro at vi er våre personlighetstester, vår livshistorie eller vår CV. Ikke lås deg fast i en bestemt forståelse av deg selv og hva du kan som hemmer dine muligheter til å forholde deg åpent til deg selv angående hvem du er og hva du kan utrette.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS