Ledelse

Makt kan skade hjernen

Ledere i maktposisjoner kan risikere at den delen av hjernen som styrer empati sakte men sikkert bedøves og mister sin funksjon, viser ny studie.

Publisert Sist oppdatert

Makt har flere kjente bivirkninger. Det kan være berusende, føre til arroganse og dårlig ledelse. Men kan det føre til fysiologiske endringer også? Ja, ifølge nevrovitenskapsmannen Sukhvinder Obhi ved McMaster University i Canada. Det skriver det amerikanske magasinet The Atlantic.

Han har sammenlignet hjernene til personer med og uten makt, og funnet at makt legger en demper på den spesifikke hjerneprosessen «speiling», som blant annet regulerer empati. Det bygger opp under noe som blir kalt maktparadokset: når man har makt, så mister man noen av de egenskapene som man trengte for å komme til makten til å begynne med.

Speiling

Speiling er en prosess som foregår ubevisst inne i hodet vårt. Når vi ser på noens atferd så vil hjernen vår automatisk aktivere de områdene som er forbundet med denne atferden.

Obhi observerte denne reaksjonen hos personer med lite og mye makt. Deltakerne fikk se en video av en person som klemte på en gummiball med ene hånden. Hos de personene med lite makt reagerte hjernen sterkt, og aktiverte området forbundet med denne bevegelsen.

Hos personer med mye makt skjedde ikke dette i samme grad. Reaksjonen var bedøvd.

I dette tilfellet var maktfølelsen hos deltakerne midlertidig – det var studenter som hadde blitt påvirket til å føle makt ved å gjenoppleve situasjoner der de hadde kjent seg sterke og i en maktposisjon. Den bedøvde empatireaksjonen var derfor også midlertidig, og det fantes ikke permanente skader på hjernen. Årevis i en maktposisjon kan imidlertid tenkes å føre til faktiske endringer i hjernen, mener Obhi.

Kan noe gjøres?

Det er vanskelig å hindre makt i å påvirke hjernen vår. Det er lettere å stoppe følelsen av makt i seg selv, mener psykologen Dacher Keltner ved Berkeley-universitetet i California.

I Obhis eksperiment ble studenter påvirket til å føle makt ved å tenke tilbake på minner der de var i en maktposisjon. På samme måte kan man tenke tilbake til en gang der man følte seg maktesløs. Da får man hjernen ned på bakkenivå igjen, mener Keltner.

For eksempel viste et eksperiment publisert i Journal of Finance at ledere som tidligere i livet hadde opplevd naturkatastrofer og dødsfall i familien var mindre risikotakende enn ledere som ikke hadde opplevd dette, ifølge The Atlantic.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS