Ledelse

Illustrasjonsfoto.

– Mellom­lederen må først og fremst håndtere seg selv

– Først når en mellomleder forstår endringen og aksepterer hva det betyr for seg selv kan man begynne å håndtere folkene sine, sier tidligere NHH-direktør og nå administrerende direktør for Stiftelsen Bergensklinikkene, Ole Hope.

Publisert Sist oppdatert

Det er mange brikker i mellomlederens puslespill, og alle må være på plass for at en endring skal ende i suksess, forklarer Ole Hope, og sier at det er topplederens rolle å muliggjøre mellomlederen. Endringsjobben må gjøres nærmest der endringen finner sted, men han understreker at det ikke er ensbetydende med at toppledelsen kan skru av.

– Topplederen må sørge for at mellomlederen har de verktøyene som skal til for å gjennomføre jobben. Det betyr kompetanse, tilstrekkelig med informasjon, støtte, folk og ressurser. En mellomleder trenger å bli sett av sin nærmeste leder, å bli veiledet og vite at lederen står til rådighet dersom mellomlederen har spørsmål. Det hjelper ikke for topplederen å sitte bak mahogniskrivebordene og vente på at beslutningen tas av seg selv, sier Hope.

Hele saken

– Må håndtere seg selv

En mellomleder må imidlertid gjøre mye av jobben selv. Hope, som har skrevet doktorgraden sin i mellomledere i endring, samt skrevet boken «Mellomlederen», der han diskuterer viktigheten av mellomlederen i endringssituasjoner, forklarer at en mellomleders viktigste rolle i endringssituasjoner er å håndtere folkene sine. Men for å klare det må hen først håndtere seg selv.

Enten blir man med på det og tar konsekvensene, eller så må man finne på noe annet

– Mellomlederen må spørre seg selv: «kan jeg være med på dette?» og «vil jeg være med på dette?». Dersom det er snakk om nedskjæringer så vet mellomlederen for eksempel at han eller hun selv kan bli arbeidsledig som følge av prosessene, eller at de må si opp ansatte. Det er en del av det, og da må man ta et valg. Enten blir man med på det og tar konsekvensene, eller så må man finne på noe annet, mener Hope.

– Først når en mellomleder forstår endringen og setter seg inn i og aksepterer hva det betyr for seg selv kan man begynne å håndtere folkene sine, argumenterer han videre.

Konsekvens: dårlig ledelse

Foto Ole Hope. (Foto: Gyldendal Norsk Forlag)

Det kan være mange grunner til at en mellomleder ikke er i stand til å håndtere seg selv, og derfor heller ikke sine ansatte – kanskje forstår man ikke endringen, kanskje er man uenig i endringen, kanskje greier man ikke å balansere de ulike kravene, kanskje er det en for stor belastning å si opp sine ansatte. Uansett årsak, Hope er klokkeklar i hva resultatet må bli.

– En mellomleder som ikke er i stand til å gjøre jobben sin må kanskje innse at man ikke kan være en del av en løsning, og må finne seg noe annet å gjøre. Det er realiteten. Hvis ikke er det organisasjonen og de ansatte som får svi. De sitter igjen med dårlig ledelse, og det man trenger aller minst i endringer er dårlig ledelse, avslutter han.

Powered by Labrador CMS