Ledelse

Mor og kaptein: Administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling, Hedda K. Ulvness har de siste sju årene styrt skuta til Norges største private eiendomsmeglerfirma.

«Mor Eie»

– Jeg føler meg veldig gammel av det navnet og får nesten en «Mor Åse»-følelse av det, sier Ulvness lattermildt om kallenavnet hun har fått på jobben.

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere juridiske direktøren som i dag er administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling, innrømmer at hun ikke er så veldig moderlig av seg, men legger til at hun er opptatt av andres utvikling og hjelper kollegaer om det skulle være noe.

– Mest av alt liker jeg å jobbe skulder til skulder med mine kollegaer, sier hun.

De siste sju årene har Ulvness styrt skuta til Norges største private eiendomsmeglerfirma. Hvordan hun endte opp i sjefsstolen, er faktisk litt tilfeldig.

– Jeg måtte heise det hvite flagget i min tidligere jobb som juridisk direktør. Mannen min jobbet og reiste mye og jeg hadde to små barn. Da bestemte jeg meg for å jobbe i styrer og som konsulent i et halvt år, forteller Ulvness.

Juristen endte opp som styreleder i Eie og ble pekt ut til å ta over selskapet da den daværende direktøren sluttet. En godt bevart hemmelighet var at Ulvness bare skulle være direktør i en overgangsperiode.

– Jeg trivdes så godt i den rollen og syns det var spennende, så da ble jeg værende. Jeg må berømme gründerne av Eie, Magne Blindheim og Kairon Wongraven. De har alltid gitt meg mye frihet og stort handlingsrom. I tillegg har jeg skapt resultat for selskapet, understreker hun.

I dag er Ulvness inne på eiersiden i selskapet, noe som var viktig for henne dersom hun skulle fortsette i direktørrollen.

Ingen hardcore-megler

Da Ulvness studerte juss ved Universitetet i Oslo jobbet hun samtidig som visningsassistent for DNB Eiendom. Jobben vekket hennes interesse for bransjen og hun bestemte seg da for å ta eiendom som valgfag på jussen. Det var veien inn i meglerbransjen.

– I starten jobbet jeg med nybygg og meglet noen salg, men noe hardcore-megler har jeg aldri vært. Primært har jeg jobbet med juridiske problemstillinger frem til jeg startet i Eie, forteller hun.

Selv har hun aldri vært bevisst på hva hun skulle bli når hun ble voksen.

– Jeg har trodd det kom til å gå bra. Derimot har jeg alltid rukket opp hånden og bedt om nye utfordringer.

Hvordan motiverer du dine ansatte?

– Jeg er naturlig engasjert og det smitter. Som jurist tror du ikke at du er noen selger, men om man tror på det man gjør, blir man automatisk en god på salg. Min hovedoppgavene er å utvikle og gjøre meglerne best mulig.

Maktskifte

Det siste halve året har det vært et taktskifte i boligmarkedet. Man har gått fra å frykte at man ikke får kjøpt bolig til å være bekymret for om man i det hele tatt får solgt boligen.

– Da salgsdirektøren og jeg var ute og sjekket temperaturen i markedet var det variabelt med folk på visninger, og budene sitter litt lengre inne. Det har vært en maktforskyvning fra selgerne til kjøperne, spesielt i Oslo, sier Ulvness.

Meglere utenfor hovedstaden forteller om at boligfesten i Oslo er over og har ønsket sine kollegaer velkommen til deres virkelighet.

– Ofte tar det uker å få solgt en bolig. Det er den normale hverdagen, mens Oslo, spesielt i 2016, har hatt en boligfest og en prisutvikling uten like. I april skjedde det en taktendring. Da sa vi til selgerne våre at de måtte kutte prisene.

– Hvordan er det å være leder i en slik periode?

– Jeg har følt medfølelse for de som har vært i markedet i dette skiftet. Jeg forstår selgernes frustrasjon. Vi som meglere må imidlertid kun jobbe hardere og tenke offensivt.

Penger i pynteputer

– Hvordan har skiftet i boligmarkedet påvirket dere som bedrift?

– Vi har måtte jobbe hardere for at boliger skal bli solgt i konkurranse med andre. Det betyr mer tid med kundene og mer tid med selgerne. Vi bruker også mer tid på å forberede boligsalget fordi man konkurrerer hardere om oppmerksomheten.

Hennes tips til de som skal selge bolig er å bruke penger på markedsføring. Selgere må også sette av god tid til å forberede salget, gjerne flere uker. Kanskje må det males litt eller lempes ut noen møbler. Det er ikke nødvendig å kjøpe inn nye møbler bare for visningen, da ville Ulvness heller brukt stylist.

– Man må imidlertid skape en følelse av «her vil jeg bo». Det kan man tjene penger på. Litt spissformulert pleier jeg å si at det er mye penger å hente i pynteputer. Årsaken til det er at man kjøper bolig med følelser. Nettopp derfor er det så viktig å kjøpe bolig gjennom megler. Vi skal påse at all relevant informasjon er på plass.

I faresonen

I løpet av årene Ulvness har vært leder i firmaet har omsetningen økt fra 100 millioner kroner, til å neste år bikke en halv milliard.

– Selv om vi har vokst mye har vi klart å tiltrekke oss folk som deler vårt verdigrunnlag. Det har gjort at veksten ikke har gått på akkord med kvaliteten. Når det gjelder rekruttering kaller jeg eiendomsmeglere for de nye ingeniørene. Det er stor kamp om de beste hodene, sier Ulvness.

Det er ingen motsetning i å være ærlig og være en god eiendomsmegler

Meglerbransjen er utpekt blant annet av Deloitte som en av de yrkesgruppene som står i fare for å bli automatisert raskest.

Hvordan håndterer dere den spådommen?

– Det tar vi på alvor. Men vi tror, siden eiendomssalg er den største økonomiske transaksjonen i livet, at man har behov for en rådgiver på den reisen. Samtidig må vi effektivisere rutineoppgaver, slik at vi kan ha mer kontakt med kundene. Vi går aktivt inn for å optimalisere våre prosesser og være med på å påvirke vår egen fremtid. Vi sitter ikke bare å venter på den.

Hun er fremdeles optimist og tror det vil være et behov for eiendomsmeglere i fremtiden, men kanskje på en annen måte. Så lenge meglere omsetter flere boliger ved å ta i bruk bedre verktøy, tror Ulvness de kan konkurrere mot helautomatiske løsninger.

Ung arbeidsstyrke

I Eie er gjennomsnittsalderen på de ansatte 35 år. Dette er en bransje der de unge dominerer, mens de fleste eldre kapitulerer. Noen av de som forsvinner går videre til leverandører, entreprenørvirksomhet, bank og offentlige roller.

– Det er egentlig et problem for oss at vi ikke klarer å holde på dem. Man må jobbe mye og man har ikke fri i helgene. I de fleste tilfellene er man provisjonslønnet. Det sier seg selv at dette er vanskeligere å kombinere med familieliv, sier Ulvness.

Hun peker derimot på at kulturen i eiendomsbransjen gjør at det er mange kvinner på høyre nivåer. Det er et ungt miljø med en flat struktur.

– Vi er nok ikke like konservative som i olje- og finansbransjen. Finans er styrt av børsen, noe som er vanskelig å kombinere med barn. I advokat- og konsulentbransjen er det antall timer som gjelder. Man blir styrt av andre. I eiendomsbransjen kan man styre mye av dagen selv, selv om man hele tiden må være på, sier hun.

I tillegg påpeker Ulvness at unge mennesker i større grad anerkjenner kvinner som ledere.

– Bransjen i seg selv har mye fokus på kvalitet og flere av de kvinnelige direktørene har reell innflytelse gjennom ansvarsområdene juss, kvalitet og kompetanse. I franchiseledelsen hos oss sitter det for tiden bare kvinner. Det har heller aldri fungert bedre.

Må prioritere

– Det er fremdeles få kvinnelige direktører i privat sektor. Hva tror du er årsaken?

– Det er nok en kombinasjon av flere faktorer, blant annet fravær av frihet og fleksibilitet i arbeidshverdagen, manglende støtte på veien opp karrierestigen og verdivalg. Jeg tror det er lettere for kvinner å gjøre karriere når de ser andre kvinner som gjør det samme. Det er bra å ha noen å se opp til og identifisere seg med.

Dette er med på å skape en «hvis hun kan, kan jeg»-holdning. Bare det å se at andre kvinner får det til, kan være med på å inspirere kvinner til å tørre, mener Ulvness. Selv blir hun inspirert av sterke og mektige kvinner som Erna Solberg, Julie Brodtkorb, Gunnhild Stordalen og Anita Krohn Traaseth.

– Skal man gjøre karriere er det snakk om prioriteringer. Det blir færre venninner og mindre trening. Den tiden jeg har til rådighet velger jeg å bruke på familien. Det er et verdivalg. At jeg finner stor tilfredsstillelse i det å jobbe opplever jeg nærmest som en gave. Jeg ønsker meg flere kvinner i toppen og syns at kvinner i større grad må være der for hverandre. Slik er det dessverre ikke. Det kan være ensomt, innrømmer hun.

Ansetter venninner

Det var takket være en kvinnelige bransjekollegas anbefaling at Ulvness endte opp i direktørjobben. Ofte får menn krass kritikk når de rekrutterer i sitt eget nettverk.

– Slipper kvinner lettere unna?

– Jeg gjør akkurat det samme og blir hyllet for det. Jeg har ansatt flere venninner og erkjenner at årsaken til det er at man føler tillit til menneskene i sitt eget nettverk, kombinert med at ting skal gå fort. Jeg tror på at jo flere kvinner det blir i ledelsen, jo flere kvinner blir det rundt disse kvinnene, men selvsagt er det viktigste å få tak i de beste hodene, understreker Ulvness.

Jeg visste ikke hva Netflix var før det siste året.

– Hvilken type leder er du?

– Jeg er en stereotypisk kvinnelig leder som mener at «snill er verdiskapende». Samtidig er jeg også god på å fatte beslutninger og være handlekraftig.

– Hva er det beste rådet du har fått?

– Jeg har blitt rådet til å roe ned et hakk. Det tror jeg var smart. Det siste året har jeg giret ned fra femte til fjerde gir.

Viste ikke om Netflix

Meglerbransjen er hektisk og man må alltid være «på» og tilgjengelig. Likevel er Ulvness flink til å være av når hun er av og på når hun er på. Hun tar sine luker og sover alltid godt om natten.

– Har du klare grenser for fritid og jobb?

– Nei, det har jeg ikke. Det flyter. Jeg har alltid jobbet ni til fire på kontoret, vært sammen med barna fra fire til ni og jobbet igjen til midnatt. Jeg visste ikke hva Netflix var før det siste året. Jeg har valgt bort venninnekvelder og store konferanser med overnatting. Det er greit å si at man ikke rekker alt. Ved å innrømme det, lever man bedre med valget.

Tar konflikter ved roten

Utgangspunktet for å jobbe som jurist er konflikthåndtering.

– Jeg har jobbet mye med konfliktløsning og har lært at forlik normalt er den beste løsningen, både mentalt og økonomisk. Det samme gjelder når man opplever konflikter eller utfordringer i arbeidslivet.

Hun befinner seg ikke lenge i en vanskelig situasjon før hun gjør noe med saken.

– Meglerbransjen er generelt flink til å finne løsninger og er fleksibel. Det er sjeldent det er store konflikter rundt på de forskjellige kontorene. Det hjelper at meglerne er glade i mennesker.

– Blir ikke meglere oppfattet som å være litt sleipe?

– Ja, du har rett i det. Omdømmet til meglere kunne vært mye bedre, og bransjen har gjort en del tiltak for å endre denne oppfattelsen. I 2008 var det slutt på støvsugerselgere i denne bransjen, sier Ulvness.

I dag må man ha bachelorgrad i eiendomsmegling og to års erfaring for å kalle seg eiendomsmegler. Det står i eiendomsmeglingsloven at meglere skal jobbe for å oppnå høyest mulig pris, men de er samtidig pålagt å være en mellommann som ivaretar både kjøper og selger sine interesser.

– Gjør vi dette på best mulig måte vil vi også skape tillit. Det er ingen motsetning i å være ærlig og være en god eiendomsmegler.

Hedda K. Ulvness:

  • Sivilstatus: Gift, to barn.

  • Alder: 44 år

  • Fra: Sandefjord, men bor i Oslo

  • Karriereglimt: Jobbet som juridisk rådgiver og kvalitetssjef i Krogsveen før jeg ble juridisk direktør der, og har siden den gang vært styreleder og jobbet som administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling. Sitter også i styret til Eiendom Norge og Forsikringsfondet.

  • Utdanning: Jussutdanning fra Universitetet i Oslo og bachelorgrad i psykologi fra Universitetet i Bergen.

  • Hobby: Tennis og ski.

Powered by Labrador CMS