Ledelse

Multitasking går kanskje an likevel

– Du har alltid større sjanse for å lykkes med en utfordrende oppgave hvis du allerede er i flytsonen.

Publisert Sist oppdatert

De fleste tror de kan «multitaske», altså jobbe på flere oppgaver samtidig, mens forskerne sier at det er umulig, og at det bare gjør deg mindre effektiv. Jo flere oppgaver man tar på seg samtidig, desto mindre effektivt utfører man hver enkelt.

Multitasking og selvkontroll

Mye av det handler om selvkontroll. Ferdigstilling av én oppgave krever en dose selvkontroll, og vil redusere viljestyrken til å påta seg flere oppgaver rett etter man er ferdig. Flere oppgaver gjør det derfor vanskeligere å kontrollere impulsene sine, og derfor mindre sannsynlig at man gjør ferdig noen av dem, skriver Steven Sweldens, førsteamanuensis ved den franske handelshøyskolen INSEAD.

Han forklarer imidlertid at det de siste årene har oppstått en del studier som viser at hjernens kapasitet kan være større enn tidligere antatt. Gitt at vi bruker den på riktig måte og til rett tid.

– Når hjernen går på høygir har den et nesten uuttømmelig produktivitetspotensial. Men dersom vi ikke griper muligheten når vi er i flytsonen så forsvinner mye av effekten raskt, og det vil bli vanskeligere å utøve selvkontroll igjen, skriver han på insead.edu.

Smittsom viljestyrke

Sammen med to andre forskere har Sweldens gjennomført 18 eksperimenter for å teste om selvkontroll virkelig kan overføres på tvers av oppgaver når hjernen kjører på full tank.

I ett eksperiment så for eksempel deltakere på et tekstet intervju uten lyd, samtidig som de hadde en bolle med potetgull tilgjengelig. Den ene gruppen fikk gjøre som de ville, men den andre fikk beskjed om ikke å lese underteksten, og bare se på det lydløse intervjuet uten tekst. Denne siste gruppen spiste betraktelig mindre potetgull enn den første gruppen.

Resultatene av de 18 eksperimentene viste konsekvente og samsvarende resultater – utøving av selvkontroll på ett område gir økt selvkontroll også på andre oppgaver som oppstår på samme tid.

Sagt enkelt: Multitasking kan fungere dersom man er i flytsonen.

Sweldens anbefaler for eksempel å lytte til musikk på et lavt volum mens man jobber. Den aktive oppgaven som handler om å blokkere ut lyden kan føre til økt selvkontroll også i arbeidet.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS