Ledelse

Når lederen ikke lenger passer inn

Mange ledere blir rekruttert på grunn av talent, men får sparken på grunn av kultur, skriver to amerikanske lederrekrutterere.

Publisert Sist oppdatert

75 prosent av amerikanske ansatte oppga i en undersøkelse at den nærmeste lederen deres var den verste delen av jobben. Bare én av fire av deltakerne syntes at lederen ikke var det verste med jobben.

En annen studie, utført av McKinsey, har vist at under 30 prosent av ledere ender opp med å være en god match med virksomheten.

Det er mange faktorer som skal stemme når man rekrutterer en leder. Hen skal ha de riktige egenskapene, gjerne både faglig ekspertise og ledererfaring. Ofte blir dette så viktig at man glemmer å sørge for at lederen passer godt inn i kulturen. På denne måten blir veldig mange ledere ansatt på grunn av egenskapene sine, men senere avsatt på grunn av kulturkrasj.

Det skriver Tomas Chamorro-Premuzic, leder for Hogan Assessment som arbeider med personlighetstester og professor i organisasjonspsykologi ved University College London, og Clarke Murphy, sjef i lederrekruttererne Russell Reynolds Associates, til Harvard Business Review.

De legger fram tre store feilsteg virksomheter ofte tar, og som de må korrigere for å skape en bedre match når de rekrutterer ny leder.

1) Motiver og verdier

Ekspertise og erfaring er svært viktige pekepinner for en leders prestasjoner, men det gir ikke et fullkomment bilde, skriver Chmamorro-Premuzic og Murphy. Heller ikke grunnleggende personlighetstesting gjør det.

Først når man har tatt høyde for en leders motiver og verdier kan man begynne å snakke om en match, skriver de. Motiver og verdier er det lederen retter seg etter i hva hen kommer til å like og belønne, og hva hen kommer til å mislike, noe som igjen vil avgjøre hvilken kultur hen kommer til å prøve og skape.

En leder som har sterke meninger om en rett og feil måte å gjøre ting på vil for eksempel passe godt inn i en hierarkisk organisasjon, men hadde kommet til å slite i et innovativt miljø der feiling er mer eller mindre oppfordret.

Noen ledere kan bli en god match i en kultur de selv har vært med på å forme

2) Forstå egen kultur

Hvis en virksomhet ikke kjenner til sin egen kultur er det helt poengløst å gå over stokk og stein for å finne lederkandidatens motiver og verdier. Hvis kultur er årsaken til at lederen blir en dårlig match, må man naturligvis vite hva det er med organisasjonskulturen som gjør det, skriver Chamurro-Premuzic og Murphy.

Virksomheter bør derfor bruke en del tid på å definere kulturen sin. Det innebærer at man må ut av ledergruppen og ta temperaturen på hva som beveger seg på gulvet. Først da vil man kunne forstå sin egen kultur.

3) Kan lederen forandre kulturen?

Det er vanskelig for en ny leder å komme inn i en organisasjon og rykke opp kulturen ved roten. Det betyr ikke at det ikke går an. Ledere som er en dårlig match i utgangspunktet kan gjøre opp for det gjennom å være karismatiske og visjonære, og på den måten bli en god match i en kultur de selv har vært med på å forme.

Men denne prosessen er tidkrevende og slitsom, og anbefales ikke som førstevalget, skriver Chamurro-Premuzic og Murphy.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS