Ledelse

Når sårbarhet er den beste ledelsesstrategien

Publisert Sist oppdatert

Hvor mye sårbarhet skal en leder egentlig vise? Det kan være en vanskelig avgjørelse. Noen ganger kan det være nødvendig å tilbakeholde noe informasjon, mens det andre ganger vil være avgjørende med en helt gjennomsiktig prosess. Noen ganger kan det være nødvendig å innta en sterk og betryggende rolle, mens det andre ganger vil være riktig å vise at man ikke har alle svarene, og at man trenger hjelp fra sine medarbeidere.

Ekspert på emosjonell intelligens, Harvey Deutschendorf, skriver til Fast Company at det å vise sårbarhet i mange situasjoner kan føre til bedre ledelse.

Vanskelige konfrontasjoner

Det er aldri lett å vite hvordan man skal ta tak i de temaene som potensielt kan skape pinlige og vanskelige konfrontasjoner. Det er lettere å unngå situasjonen enn å ta tak. I stedet kan sårbarhet være veien å gå, skriver Deutschendorf. Han anbefaler å anerkjenne at dette ikke er noen enkel situasjon. Da ser medarbeideren at lederen respekterer situasjonen og personen, og det blir lettere å snakke fritt.

Mangel på kreativitet

Når en leder innrømmer at hen ikke sitter på alle svarene blir det lettere for de ansatte å komme med sine innspill. Det kan være akkurat det organisasjonen trenger dersom kreativiteten går litt trått.

På samme tid bør lederen gå foran og vise at det er lov å gjøre feil, skriver Deutschendorf. Det gjør at man raskere kan komme til bunns i problemer som oppstår.

Når kommunikasjonen lugger

Hvis kommunikasjonen ikke er så åpen og fri som den burde være, er det lederens jobb å ta tak. Her bør lederen vise gjennom sin egen kommunikasjon at det er lov å dele informasjon, diskutere og vise følelser. Dette vil raskt åpne kommunikasjonen igjen, skriver han.

Bedre arbeidsmiljø

Hvis samarbeidet ikke er på sitt beste, og det er fare for et negativt arbeidsmiljø, kan lederen gå ut og forklare at hen er redd for at denne trenden skal spre seg. Lederen viser en sårbarhet og misnøye med et negativt arbeidsmiljø, noe som ifølge Deutschendorf viser at denne typen atferd aldri vil vinne lederens gunst.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS