Ledelse

Roboter jobber side om side sammen med mennesker på en fabrikk i Japan.

Nordiske ledere mest skeptiske til å ta i mot råd fra roboter

Skepsisen er knyttet til det å bli overvåket og evaluert av intelligente maskiner, men også hvorvidt rådene faktisk er til å stole på.

Publisert Sist oppdatert

Vegard Kolbjørnsrud, har sammen med forskere i Accenture gjennomført en undersøkelse blant nesten 1800 ledere fordelt på tre kontinenter om holdningen til kunstig intelligens og hvordan det vil påvirke deres arbeidshverdag.

Kolbjørnsrud postdoktor ved Institutt for strategi ved BI og seniorforsker i Accenture. Det var Handelshøyskolen BI som omtalte saken først.

Undersøkelsen viser derimot at dersom man overkommer skepsisen og forstår hvordan systemene fungerer og systemene viser at de duger over tid med, vil også nordiske ledere la seg overbevise.

– Dette sier noe om hva som skal til for at samspillet mellom mennesker og maskiner skal fungere. Medvirkning og deltakelse er viktig når det skal rulles ut. Ikke bare for å få folk til å forstå hva systemene kan, men også fordi systemene må trenes i det de skal ta over eller støtte, sier Kolbjørnsrud som sammenligner maskinene med elever på videregående skole

Gjøre jobblivet bedre

Roboter er på full fart inn i alt fra kundesenter til styrerom og skal kunne gjøre norsk arbeidsliv bedre. De blir stadig mer intelligente, og nå også lærende – det vil si at de kan gjenkjenne mønstre i data, forstå sammenhenger og lære av erfaring.

Allerede for flere år siden utnevnte Hongkong-baserte Deep Knowledge Ventures en algoritme til styremedlem. Algoritmen var god til finansiell analyse og å analysere data fra medisinske tester – to nøkkelegenskaper for et investeringsselskap innen medisinsk teknologi. Algoritmen fikk derfor stemmerett i investeringsbeslutninger.

– De er talentfulle, men er ikke i stand til å gjøre en jobb på egenhånd. De må læres opp først. Så det blir nok en fase der maskinene vil ha uttalelsesrett, men ikke beslutningsrett, sier Kolbjørnsrud og legger til:

– I mange tilfeller kan robotene gjøre livet ditt på jobben bedre. Men det er ikke sikkert du ville hatt en robot som registrerte og logget alt som ble sagt og gjort på julebordet, sier han.

Powered by Labrador CMS