Ledelse

Sammen er vi sterke

Daglig leder i Assessit forteller at at bedriften har vært dyktig til å vokse organisk gjennom målrettet arbeid på kvalitet, og ved å bygge gode langvarige kunderelasjoner. Nå selges 51 prosent av bedriften ut, for at ytterligere vekst kan oppnås.

Publisert Sist oppdatert

Når konsulentselskapet Assessit nå får inn Otiga Group som ny eier, for å realisere vekstambisjoner, skjer det etter en periode der bedriften har satset på organisk vekst. Otiga Group går inn og overtar 51 prosent av Assessitt, slik at selskapet kan styrkes for videre vekst og oppnåelse av friske planer. Oppkjøpet skal gi Assessit muligheter til å realisere nordiske planer om vekst, forsterke ambisjoner på digitale løsninger og ikke minst etablere kåringen Årets Unge Ledere også i de andre nordiske landene.

Daglig leder i Assessit, Trond Myhrvold påpeker at Assessit har vært flinke til å vokse organisk gjennom målrettet arbeid på kvalitet, og ved å bygge gode langvarige kunderelasjoner.

– At vi også har vært dyktige til å rekruttere og beholde våre dyktige medarbeidere har helt sikkert vært en viktig grunn at vi har beholdt våre kunder over mange år. Oppkjøpet gir oss muligheter til å realisere våre nordiske planer om vekst, ytterligere forsterke våre ambisjoner på digitale løsninger og ikke minst etablere kåringen Årets Unge Ledere i de andre nordiske landene, sier han, og presiserer:

– Assessit vil i fremtiden fortsette som et selvstendig selskap og med samme merkenavn. Vi gleder oss til å kunne videreutvikle samarbeidet med våre kunder også i fremtiden, sier Myhrvold.

Oppkjøpet gir oss muligheter til å realisere våre nordiske planer om vekst, ytterligere forsterke våre ambisjoner på digitale løsninger og ikke minst etablere kåringen Årets Unge Ledere i de andre nordiske landene

–Assessit har hatt en fantastisk fin reise og vekst i de 15 årene selskapet har eksistert, uttaler største eier og styreleder.

Gründer og primus motor bak Assessit, Øistein Magnussen, forteller at selskapet nå skal ta ytterligere steg, og at det derfor var ønskelig å knytte til seg en eier med både muskler og ambisjoner:

– Vi mener at Otiga Group, med over 1,1 milliarder kroner i omsetning, er den rette samarbeidspartneren for oss i årene fremover. Alle dagens aktive eiere er med videre, uttaler Magnussen.

Konsernsjef Hilde Lekven i Otiga Group forteller at hun har fulgt med på utviklingen i Assessit, og er imponert over posisjonen de har tatt som en ledende aktør innen executive search, lederutvelgelse og organisasjons- og lederutvikling.

– Otiga Group har ambisjoner om vekst, både organisk og gjennom oppkjøp. Assessit passer godt inn i vår portefølje, som nå dekker alle segmenter i rekrutteringsbransjen. Vår multibrandingstrategi utvikles stadig og innbefatter nå følgende selskaper; Active Search, Agito, Assessit, Aaltovoima, On-Off Bemanning, Personalhuset og Søder & Co.» sier Lekven.

Assessit beskriver seg som et av Skandinavias ledende miljø innen executive search, lederutvelgelse og organisasjons- og lederutvikling

Det er viktig for selskapet å vite hva som kjennetegner de dyktigste lederne, og hva de skal se etter samt hvilke kompetanser som må styrkes og utvikles i fremtiden.

– Assessit lever for å hjelpe andre til økt verdiskaping gjennom mer effektiv ledelse. Dette gjør vi ved å hjelpe våre kunder til å velge de riktige menneskene inn i organisasjonen, og ved å utfordre og utvikle individer, team og organisasjoner, sier Myhrvold.

Vurder de ulike vekststrategiene

Gevinster skapes eller tapes
  • Lederen i den oppkjøpte bedriften spiller en viktig rolle
  • Lederen kjenner ressursene i selskapet best,
  • og vet hvordan disse kan utnyttes
  • Lederen kan fungere som en buffer mot eventuelle forstyrrelser
  • som integrasjonen skaper
  • Lederen kan bidra til en verdiskaping utover det som var
  • forventet ved oppkjøpstidpunktet
Alternativer
  • Bedrifter kan vokse gjennom organisk vekst, oppkjøp
  • eller ved å inngå allianser med andre bedrifter
  • Oppkjøp og allianser kan gi bedriften tilgang på ressurser
  • den ikke allerede innehar
  • Organisk vekst gir større kontroll, men tar lang tid
  • Norske bedrifter vurderer i liten grad ulike alternativer
  • før de velger oppkjøp
  • Allianser har like dårlig suksessrate som oppkjøp
  • Avkastning
  • Hva som er strategisk viktig for bedriften, og hva som gir best
  • avkastning, kan være to ulike former for vellykket vekst
  • Oppkjøp kan være rene finansielle investeringer, men kan også sees på som transaksjoner som sikrer tilgang til strategisk viktige ressurser, reduserer kostnader gjennom økt skala og samordning samt gir en bedre konkurranseposisjon over tid
  • Vi bør også inkludere en bredere forståelse av alternativene til oppkjøp, den langsiktige strategiske verdien og realiseringen av verdiene i implementeringsprosessen
Kilde: Helene Loe Colman / BI / The Integration of Statoil and Hydro’s Oil & Gas Activities. Fagbokforlaget
Powered by Labrador CMS