Ledelse

Slik måler du verdien av lederutviklingen

Publisert Sist oppdatert

Hvis du fikk spørsmål om å investere penger i noe du ikke kunne måle verdien av – ville du da investert? Sannsynligvis ikke. Likevel brukes det mye penger på lederutviklingsprogrammer som man ikke nødvendigvis vet effekten av.

Ofte blir tilbudene om lederutvikling gitt til dem som allerede er i lederstillinger eller på vei oppover i systemet, og det er da vanskelig å avgjøre om utviklingsprogrammet hadde noen innvirkning på utfallet i det hele tatt. Ledelse er dessuten et sammensatt begrep. Det handler både om indre kvaliteter, som empati og tillit, og ytre, som å sette gode mål og skape resultater. Blandingsforholdet mellom disse to er imidlertid vanskelig å sette fingeren på, noe som gjør det utfordrende å lage et lederutviklingsprogram som tar innover seg begge deler, skriver INSEAD-professoren Schon Beechler på INSEADs hjemmesider sammen med de to professorene Cameila Ilie og Guillermo Cardoza ved INCAE.

Tre trender

Beechler, Ilie og Cardoza har sammen forsket på effekten av lederutviklingsprogrammer. I ett forsøk både intervjuet og gjennomførte de en spørreundersøkelse blant personer som hadde vært gjennom lederutviklingsprogrammer, om hva de mente var bra med kurset, og hva som manglet. De fant flere grunnleggende trender:

  • Utviklingsprogrammer som var tilpasset organisasjonens strategi hadde større sannsynlighet for å påvirke organisasjonen i positiv retning.

  • Programmer som ga deltakerne personlig oppfølging, både før og etter endt program, hadde større sannsynlighet for å påvirke deltakernes personlige utvikling i positiv retning. Spesielt tre typer oppfølging stakk seg ut: kartlegging av hvilke utviklingsbehov deltakeren har, en-til-en-oppfølging underveis, og evaluering av effekten etter programmet.

  • Når man evaluerer effekten av et lederutviklingsprogram finner man større nytte dersom man vurderer enkeltmoduler i kurset. En helhetlig vurdering får ikke fram styrkene og svakhetene.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS