Ledelse

Slik samarbeider du bedre med andre virksomheter

Finn fordelene med en åpen innovasjonsmodell.

Publisert Sist oppdatert

Flere og flere virksomheter begynner å ta i bruk en åpen innovasjonsmodell – strategiske samarbeid med andre organisasjoner som er ment å utvikle produkter og tjenester som både er mer konkurransedyktige, kreative og kostnadsbesparende enn de kunne utrettet alene.

Men selv om flere tar i bruk denne modellen gir det ikke de resultatene man gjerne hadde ønsket, viser en undersøkelse gjort av Accenture. Bare 50 prosent av organisasjonene i undersøkelsen oppga at de var fornøyde med utfallet. Årsaken er at det finnes mange barrierer i denne typen innovasjon som ikke er av den tekniske sorten: kultur og politikk hindrer åpen innovasjon i å blomstre, skriver Dirk Deichmann, førsteamanuensis ved Rotterdam School of Management, hos Harvard Business Review.

Unngå hindringene

Sammen med doktorgradsstudenten Ieva Rozentale og designeren Robert Barnhoorn har han studert syv tilfeller der bedrifter som vanligvis ikke ville ha jobbet sammen, har gått sammen om å skape nye produkter. Han studerte innovasjonsprosessen og hva som stod i veien for at ideene skulle bli til nye produkter.

I stor grad handlet det om kulturforskjeller, som skapte en skepsis til ideer som kommer «utenfra». Men de fant også fem fellestrekk for hva som karakteriserte de vellykkede innovasjonsprosessene.

  • Nettverk: De vellykkede samarbeidsprosjektene opprettet et nettverk på flere nivåer mellom samarbeidsorganisasjonene. Da slipper ideene å gå gjennom ett enkelt kontaktpunkt, og på den måten får man flere perspektiver og ideer, og hindrer at ideene forsvinner i byråkratiet.

  • Likt eierskap: I et felles innovasjonsprosjekt er det viktig at alle deltakerne har eierskap til det som gjøres. Det blir derfor viktig å understreke hvilke fordeler akkurat din virksomhet har av å være med i dette prosjektet. Hvis alle partene vet hva de selv kan tjene på en slik innovasjonsmodell, så er det også lettere å skape tilhørighet og oppslutning rundt den.

  • Milepæler: For å hindre at utviklingen av ideene stopper opp kan det være lurt å dele inn prosessen i ulike faser, og markere milepælene når man når dem. Én milepæl kan for eksempel være når man går fra idemyldring til å begynne å utvikle produktet. Slike delmål gjør det enklere å holde oversikt over hvor man ligger i løypa, og gjør dessuten hele prosessen mer gjennomsiktig.

  • La prosjektet være åpent: En åpen innovasjonsmodell krever at prosessen faktisk er åpen. I undersøkelsen fant Deichmann at de virksomhetene som lot prosjektet være åpent for innspill fra alle kanter hadde større muligheter for at ideen faktisk ble implementert.

  • Lag en prototype: Jo tidligere får man gjort om ideen til noe håndfast, desto lettere er det for alle samarbeidspartene å se at de er med på noe ekte. Det er også lettere å gi tilbakemeldinger og komme med nye ideer til noe man kan se og føle på, i stedet for et konsept på et papir.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS