Ledelse

Start vanskelige samtaler med å snakke om det dere har til felles

Publisert Sist oppdatert

Når du skal inn i en vrien samtale med en kollega, kan de første setningene være det som avgjør om diskusjonen blir god eller dårlig. Dét hevder Amy Gallo, forfatter av Harvard Business Reviews guide om hvordan man håndterer konflikter.

Etablere et felles ståsted

Harvard Business Review viser i et ledertips på sine hjemmesider til at det er lett å gå inn i en vanskelig samtale med en defensiv holdning der man klandrer den andre. Men – hvis du går inn i en samtale med å anta at motparten tar feil risikerer du å gjøre en tøff samtale verre.

Forsøk heller å starte med å etablere et felles ståsted, der dere blir enige om hva dere er enige om, herunder hvilke mål dere har til felles. Hvis du ikke vet hva dere har til felles, spør. Det kan bli en god start på en samtale.

Behold roen

En annen som har skrevet om vanskelige samtaler hos Harvard Business Review, er HR-eksperten Jean-Francois Manzoni. Han vektlegger ifølge nyteknik.se at man starter med å tenke igjennom sin egen holdning. Hvis du er i en situasjon der du vil si nei til noe, kan det være lurt å ikke kun si nei, men å ha et forslag til alternativ løsning. Tenk også at det er en nøytral samtale, istedenfor å tenke at det er en negativ samtale.

Andre tips er å puste, være rolig og konsentrert – og å tenke igjennom noen stikkord for hva du vil si på forhånd. Underveis er tipset at man ikke bare tenker på hva man selv skal si og argumentere for, men at man lytter og viser at man forstår den andres syn.

Powered by Labrador CMS