Ledelse

Styr unna multitasking

Prøv heller monotasking.

Publisert Sist oppdatert

Multitasking er mye omdiskutert. Konseptet er enkelt: gjør flere ting samtidig, så får du gjort mer. Men forskningen er splittet. Noen mener at multitasking går an, men bare dersom man allerede er i flytsonen. Andre har funnet bevis på at multitasking faktisk gjør deg dårligere på oppgaver du allerede kan godt.

Psykologforskeren Alexander Rozental er en av skeptikerne, og mener at multitasking bare fører til oppstykkede arbeidsvaner og stress. Til det svenske ledermagasinet Chef slår han et slag for det han kaller monotasking, altså viktigheten av å gjøre ferdig én oppgave av gangen.

6 steg til monotasking

Rozental foreslår seks grep man kan ta for å unngå multitasking og heller prøve monotasking:

  • Forstå hvordan multitasking ødelegger konsentrasjonen: Vi greier ikke å prestere på topp hvis vi gjør flere ting samtidig

  • Kartlegg dine vanligste distraksjoner: Det kan ta opp til 20 minutter å finne tilbake til flytsonen hvis du mister konsentrasjonen. Finn ut hva som vanligvis forstyrrer deg, og legg til rette for at du unngår dem.

  • Gjør deg selv utilgjengelig: Legg bort eposten og slå av push-varsler på mobiltelefonen.

  • Ta hyppige pauser: Vanligvis greier vi å konsentrere oss i rundt 50 minutter av gangen. Legg inn jevne pauser på fem minutter hver time.

  • Gi deg selv belønninger: Distraksjoner og andre oppgaver er belønninger for hjernen. Når du monotasker utsetter du belønningen, og du bør derfor sørge for å belønne deg selv på andre måter etter fullført oppgave.

  • Del opp dagen: Bruk for eksempel formiddagen på de komplekse oppgavene, og ettermiddagen på de mer rutinebaserte.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS