Ledelse

Eirik Johan Kristoffersen, her da han mottok krigskorset med sverd i 2011.

Tidligere spesialsoldat ny sjef for Heimevernet

Han er tildelt Krigskorset for «fremragende og heltemodig innsats mot terror i Afghanistan». Nå skal Eirik Johan Kristoffersen lede Heimevernet gjennom en historisk omstilling, inkludert store nedskjæringer.

Publisert Sist oppdatert

Brigader Eirik Johan Kristoffersen ble i statsråd i dag utnevnt til generalmajor i Hæren og beordret til stillingen som sjef for Heimevernet.

Det opplyser regjeringen i en pressemelding fredag.

Kristoffersen har bred erfaring fra operativ virksomhet i Hæren og Forsvarets spesialstyrker. Han har omfattende internasjonal erfaring fra spesialoperasjoner, og har variert tjeneste i Hæren og spesialstyrkene.

I perioden 2005-2010 var han operasjonsoffiser og nestkommanderende i Forsvarets spesialstyrker/Hærens jegerkommando, og fra 2010 til 2014 var han sjef Forsvarets spesialkommando. I perioden 2015-2017 var han nestkommanderende i Forsvarets spesialstyrker og i dag er han sjef for plan- og øvingsseksjonen i operasjonsstaben ved Forvarets operative hovedkvarter.

Kristoffersen er tildelt både Krigskorset med sverd og Forsvarets innsatsmedalje med rosett.

Den kommende Heimevern-sjefen ble uteksaminert fra US Marine Corps Command & Staff College i 2009 og US Army War College i 2015. Kristoffersen ble utnevnt til brigader 14. juni 2015.

Kristoffersen tiltrer stillingen som sjef for Heimevernet 1. november 2017. Nåværende sjef generalmajor Tor-Rune Raabye går da av med pensjon.

Heimevernet er inne i en omfattende omstillingsperiode som innebærer store kutt. Så sent som i august tuet Raabye å trekke seg i protest om kuttplanene ble stående.

– Jeg er betalt for å fortelle hva konsekvensene er av å gjøre det og det grepet med min del av Forsvaret. Så er det til sist det tunge loddet til Forsvarssjefen, innenfor en økonomisk ramme, å ta de helhetlige valgene. Da har jeg to valg som sjef i HV: Jeg kan enten akseptere at «sånn er det», eller jeg kan gå av, sa han til Klassekampen 9. august.

Samme avis viste til en hemmeligstemplet årsrapport, der forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen slo fast at han ikke var i stand til å mobilisere Forsvaret i krise og krig. Beredskapen i blant annet Heimevernet ble vurdert til å være «ikke tilfredsstillende».

Så sent som denne uken viste en annen rapport at færre og færre har troen på Forsvaret. Senterpartiet er blant de fremste kritikerne av regjeringens forsvarspolitikk.

– For bare en femdel av det Frp og Høyre foreslo å gi i skattelette i 2017, ville vi fullfinansiert Heimevernet og sikret igangsettingen av alle nødvendige investeringer til Hæren. Senterpartiet prioriterer trygghet, sikkerhet og nasjonal forsvarsevne fremfor skattelette, sier stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp).

Powered by Labrador CMS