Ledelse

Samarbeid blir viktigere og viktigere desto nærmere de ansatte lederen er. Spesielt kreves gode samarbeidsegenskaper av mellomlederen.

Topp 10 etterspurte lederkompetanser

En dansk undersøkelse viser de ti mest etterspurte egenskapene når lederstillinger lyses ut. Det aller viktigste: utvikling.

Publisert Sist oppdatert

Listen over egenskaper som forventes at en leder innehar er lang. På toppen troner likevel «utvikling» – forventningen om at lederen skal utvikle virksomheten, medarbeidere og oppgavene i positiv retning.

Det viser en undersøkelse gjort av danske Lederweb. De har sett på 1.300 stillingsannonser for offentlige, kommunale og regionale lederstillinger, og silt ut nøkkelordene det blir spurt etter.

Lederlista – topp 10

Utvikling blir nevnt rundt tre ganger i hver stillingsannonse på alle tre ledelsesnivåene. Erfaring ligger også høyt oppe hos alle ledelsesnivåene. Det ligger en tydelig forventning om at man skal kunne vise til tidligere resultater – å vise at man har det som skal til for å ta virksomheten videre.

Noen av egenskapene blir viktigere og viktigere jo lengre opp i hierarkiet man befinner seg, og andre egenskaper viktigere desto nærmere de ansatte man er. Strategisk er ett ord som beskriver den første kategorien. Det er den femte viktigste egenskapen for topplederne, den syvende for lederne, og er ikke på listen for mellomlederne.

Politisk er en annen. Nest viktigst hos toppledere og ledere. Ikke på listen hos mellomlederne.

Samarbeid og faglig går andre veien. Jo nærmere man kommer de ansatte, desto viktigere blir det å kunne faget sitt, samt kunne samarbeide godt.

– Dette vitner om at samarbeid er mer komplisert på nivå 3 enn på de høyere nivåene, mye fordi samarbeidet i større grad går på tvers av oppgaver og ferdigheter, sier Kurt Klaudi Klausen, professor ved Syddansk Universitet, til Lederweb.

Fraværende motivasjon

På listen nevnes ikke verken motivasjon, visjon eller målorientering, og Klausen mener at stillingsannonsene leder etter egenskaper som minner mer om styring enn ledelse.

– Det undrer meg at evnen til å motivere ikke er på topp, for en av ledernes hovedutfordringer er stress og manglende motivasjon. Dessuten bør målorientering være viktig på alle ledelsesnivåer, sier han.

Bare på mellomledernivået finner man egenskaper som peker i denne retningen, med nøkkelordene engasjere og pedagogisk.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS