Ledelse

Tre trender i styrerommene

Det vil sitte flere kvinner og flere profesjonelle styremedlemmer i styrene, og mer av styrearbeidet vil foregå digitalt, ifølge ny styrerapport fra Insead.

Publisert Sist oppdatert

Fagfolk fra Insead Corporate Governance Initiative har intervjuet 74 erfarne styremedlemmer fra ni forskjellige land om hvordan de tror styrerollen vil forandre seg de neste ti årene. I rapporten, som har tittelen «Board Chair´s Practises across Countries: Commonalities, Differences, and Future Trends», ser de erfarne styremedlemmene for seg at måten styrearbeid gjennomføres på vil bli endret. Men det kommer til å skje gradvis, og det kommer til å ta tid.

Styreringrevene har ikke tro på noen revolusjon, og det er kanskje ikke så rart. Tradisjonene står sterkt i styrerommene. Norge er riktignok ikke med i Insead-rapporten, men vi vet hvor mye bråk det ble da ønsket om flere kvinner i styrene i sin tid vokste seg så stort at det virkelig ble lagt press på norsk næringsliv. Næringslivet jobbet for å få flere kvinner inn i styrene, men historien som fulgte er velkjent: Utviklingen gikk så sakte at det endte med kvotering i lovs form.

Tre trender

I et innlegg på hjemmesiden til handelshøyskolen Insead, peker Stanislav Shekshina – gjesteprofessor ved Insead – og konsulent Veronika Zagevia på tre trender fra den nye styrerapporten. De er alle gjenkjennbare, og ser ut til å være en forlengelse av en utvikling som allerede er i gang rundt om i styrerommene:

  • Mangfold
    Duoen tror at innen år 2027 vil det være flere kvinner i styrene, men at de vil fremdeles være i mindretall. De tror videre at det vil bli en større spredning i alder i styrerommene. Gjennomsnittsalderen vil trolig gå noe ned, fordi styrene får flere styremedlemmer i 40-årene. Fagfolkene tror imidlertid at styreproffer i 70-årene, og helt opp i 80-årene, vil fortsette å lede styrer. Et tredje trekk når det gjelder mangfold, er at man i noen land vil få se flere utlendinger i styrene.
  • Profesjonalisering
    Det forventes at omverdenens press mot styrene vil øke, og at styrearbeid vil kreve mer tid, konsentrasjon og tilstedeværelse. Dette kan igjen føre til at styremedlemmer sitter i kortere tid og at det blir mindre vanlig å sitte i mange styrer, tror fagfolkene bak den nye rapporten. Vi får med andre ord en økt profesjonalisering av styrene. Flere styremedlemmer vil ha styrearbeid som sin hovedbeskjeftigelse. Styremedlemmer fra Danmark som er blitt intervjuet, tror at man i Danmark de neste ti årene vil ha færre styremedlemmer med bakgrunn som administrerende direktør. De tror at flere akademikere, konsulenter og investorer vil finne veien inn styrene, men at det å ha vært toppsjef fremdeles vil være mest vanlige bakgrunnen.
  • Virtuelle møter
    Digital kompetanse er blitt viktig også for og i styrene. Det neste tiåret vil flere styremøter bli avholdt via internett, man kommuniserer virtuelt og styredokumenter forberedes, distribueres og lagres digitalt. Dette betyr at det sannsynligvis også vil utvikle seg nye rutiner for hvordan man leder et styre. Her tror imidlertid fagfolkene bak rapporten at man vil få se store variasjoner mellom landene. Tyrkiske styrer har eksempelvis en mer konservativ tilnærming til digital teknologi enn sine nederlandske og danske kolleger.

Om rapporten

Rapporten om fremtidig styrearbeid som det vises til ovenfor, er utarbeidet av Insead Corporate Governance Initiative og Ward Howell Talent Equity Institute. Styremedlemmene som er intervjuet i rapporten kommer fra følgende ni land: Belgia, Danmark, Italia, Nederland, Russland, Singapore, Sveits, Tyrkia og Storbritannia.

Powered by Labrador CMS