Ledelse

Utenlandske ledere undrer seg over nordisk møtekultur

Publisert Sist oppdatert

Dét fastslår den danske organisasjonen Lederne, som på sin hjemmesiden omtaler Kirsten Weiss´ nye bok: «Norden for nybegyndere – om at leve og bo i de nordiske lande»

I boken forteller utenlandske ledere og medarbeidere om sin opplevelse av det nordiske arbeidslivet, og én av de tingene de forundres over, er at det er vanskelig å få øye på makten i et nordisk møtelokale. For det er ikke sikkert at lederen sitter ved enden av møtebordet, og uenigheter er ofte noe man forsøker å argumentere bort, forklarer Kirsen Weiss hos lederne.dk.

Ifølge forfatteren kan dette være frustrerende for ledere som er vant til at makt utøves på en mer autoritær måte. De er i større grad vant til at de selv treffer beslutninger, mens man i Norden har tradisjon for å involvere mange i beslutningsprosessene.

Mange møter

Utenlandske ledere er også forvirret og forundret over at vi i Norden har så mange møter. Vi streber etter samarbeid, men også individualitet og høy frihetsgrad, en opplevelse av likhet og en opplevelse av at alles mening skal telle like mye.

– Alt dette krever et møte, sier Weiss til lederne.dk.

Et tysk toppsjef har for øvrig fortalt om et annet kultursjokk; opplevelsen av at bare halvparten av medarbeiderne er på kontoret – «resten er hjemme med sykt barn eller syk hund». Kultursjokket til tross, han konkluderer ifølge Weiss med at det ikke går utover produktiviteten.

Verdsetter verdiene

Selv om det er litt ymse i den nordiske arbeidshverdagen som kan oppleves som forunderlig og frustrerende, konkluderes det i boken med at de utenlandske topplederne verdsetter nordisk effektivitet og produktivitet pluss verdier som tillit, samarbeid og fellesskap.

Forfatterens budskap er like fullt at vi bør lytte til innspill fra utenlandske ledere, reflektere over egen ledelsespraksis – og kanskje putte litt multikulturell malurt i det nordiske ledelsesbegeret.

Powered by Labrador CMS