Ledelse

Veien til offentlig effektivitet

Offentlig sektor, med sine slanke budsjetter og motstridende krav, kan ofte slite med effektiviteten. Nå har en spansk professor lansert en håndbok med motgiften mot offentlig ineffektivitet.

Publisert Sist oppdatert

Offentlig eide virksomheter kan i noen tilfeller være mer utsatt for effektivitetsproblemer enn private. Disse foretakene møter ofte flere ulike, og ofte motstridende krav. De lider ofte av underdekning av tjenestene, samtidig som budsjettet stadig blir strammere.

Professor José Ramón Pin ved den spanske handelshøyskolen IESE Business School har imidlertid nå lansert en håndbok for offentlige virksomheter. Den skal hjelpe disse organisasjonene å levere bedre tjenester, samtidig som de bruker mindre penger.

Han kaller det firkløvermetoden.

Ifølge Pin må offentlige foretak samkjøre fire elementer: strategi, organisasjon, samarbeid og regulering.

– Det vil skape et offentlig foretak som er effektivt, gjennomsiktig og tilgjengelig, sier han selv.

Strategi: Tråkke opp stien

Offentlige foretak er ofte begrenset av et utvalg av krav og forventninger, kombinert med et tak for pengebruken.

Det første steget er derfor å utarbeide noen kriterier for hva man vil oppnå, og deretter utforme en strategi som fører virksomheten direkte mot disse kriteriene. Kriteriene bør utformes ut ifra ønskene og viktigheten hos de gruppene disse offentlige tjenestene er til for, skriver Pin.

Organisasjon: Restrukturering

Ved begrensede midler, som det ofte er i offentlig sektor, finnes det ikke rom for ineffektivitet, skriver Pin, og skisserer tre modeller som har blitt brukt av ulike administrasjoner for å håndtere ineffektivitet på budsjett.

  • Westminster: Innføring av privatisering eller konkurranse i offentlig sektor, i tillegg til å legge ned unødvendige offentlige organer. Denne ble blant annet brukt under Margaret Thatcher.

  • Finne opp hjulet på nytt: Benytte teknikker og tilnærminger man vanligvis bare ser i privat sektor i offentlig sektor, som for eksempel nøkkeltall og tydeligere målstyring.

  • Desentralisering: Desentralisering av makt fra styresmaktene og utover i de offentlige foretakene. Mer makt og autonomi gir større rom for handling, og økt mulighet til å ta pulsen på de man skal nå med tjenestene sine. Beslutningene kommer nærmere kundene.

Samarbeid under konkurranse

Konkurranse er essensielt når man skal ivareta gode tjenester, skriver Pin. Han mener at når privat, offentlig og frivillig sektor samarbeider, så vil det oppstå synergier. Synergier som er spesifikke for ulike regioner eller bransjer.

Dersom et slikt trepartssamarbeid i en del av landet er mye mer effektiv i en del av landet enn en annen kan det være rom for endring i den delen som er minst effektiv.

Bedre ledelse

Bedre teknologi er en vei til bedre informasjonsflyt og bedre styring. Men det er sentralt hvordan man bruker denne teknologien, skriver Pin. Teknologien må ha et tydelig formål, og ansatte må trenes i hvordan man bruker teknologien for å oppnå disse målene.

Motivasjon er også viktig. En spansk undersøkelse viste for eksempel at offentlig ansatte ofte har en sterkere indre motivasjon enn i andre sektorer. En implikasjon av dette er at ledelsen kan tjene mer på å gi sine ansatte utviklingsmuligheter og informasjon om effektene av arbeidet deres, enn å gi dem en større lønnsslipp.

Powered by Labrador CMS